Csokoládés kuglóf egyszerűen (tejmentes)

Írta: Memi szerda, február 12, 2014
Tudom, hogy a klasszikus kuglóf élesztős, kelt tésztával készül, annak is terveztem, de az időhiány közbeszólt.

Amikor időm engedi lesz persze kelt is, de ez a sütőporos változat is annyira finom, hogy gyors verziónak bekerül a repertoárba.

CSOKOLÁDÉS KUGLÓF kb. 20 cm átmérőjű formára

15 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér tönköly)
2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
15 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
5 dkg étcsokoládé
0,5 cs sütőpor (foszfátmentes)
0,6 dl víz

1. gyújtsuk be a sütőt 170 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat), majd olvasszuk fel a csokoládét
2. adjuk a tojásokhoz a cukrot és keverjük habosra, majd öntsük hozzá az olajat és a vizet 
3. mérjük a keverékhez a lisztet, szórjuk rá a sütőport és keverjük csomómentesre
4. olajozzuk / lisztezzük ki a kuglóf sütőformát és a massza 2/3 részét öntsük bele egyenletesen
5. a massza maradék 1/3 részét keverjük össze az olvadt csokoládéval és csurgassuk a már a formában lévő masszába
6. az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük aranybarnára

Praktikák:
- vízben / rumban áztatott mazsolával is készíthető, ekkor a csokoládét hagyjuk el
- kezeletlen narancs / citrom héja és vanília is illik hozzá
- a csokoládés részhez keverhetünk 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, úgy még intenzívebb az íze
- a képen látható sütemény fele-fele arányban teljes kiőrlésű tönköly és tönköly fehér liszttel készült