Meggyleves (laktóz- és gluténmentes, vegán)

Írta: Memi vasárnap, július 08, 2012
A nagy klasszikus. Ha gyümölcsleves, akkor jellemzően mindenkinél a meggyleves az első gondolat. Számtalan a variációs lehetőség (vaníliás, joghurtos, tejszínes, mentás, fahéjas, stb.), mindegyik más ízvilág, mégis ugyanaz. 

Nálunk ez a teljesen egyszerű alaprecept a kedvenc, természetesen bátran variálható egyedi és családi ízlés szerint a kiváló nyári hűsítő.


MEGGYLEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 kg meggy
1/2 citrom leve
5 evőkanál cukor (nyers nád)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1-2 evőkanál étkezési keményítő

1. a meggyet megmossuk, kimagozzuk, beletesszük egy edénybe, ízesítjük (citromlé, cukor, fahéj, szegfűszeg), majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és feltesszük főni
2. amíg a gyümölcs fő, egy bögrében előkészítjük a keményítőt (a mennyisége attól függ, milyen sűrű állagúnak szeretjük a levest), majd a főzőléből 1-2 evőkanállal kiveszünk és csomómentesre keverjük a keményítővel
3. ha a gyümölcs megfőtt, keverjük bele a keményítőt, egyszer forraljuk fel a levest
4. lehűtve tálaljuk

Praktikák:
- tejszínnel, vagy apróbb túrógombócokkal is lehet tálalni, ha a tejmentesség nem cél
- fűszerezés és édes íz egyéni ízlés szerint változtatható (ezzel a recepttel nem túl édes a leves)
- keményítő helyett vaníliás pudingporral is készíthetjük, a folyamat ugyanaz