Meggyes-mákos muffin

Írta: Memi kedd, július 17, 2012
Alapvetően nem tartozik a kedvenc süteményeink közé, így viszonylag ritkán készítünk, most azonban kifejezetten megkívántuk, olyan régen volt már...

Jó döntés volt, különösen, hogy töltött verzió készült, elképesztően jól harmonizál a meggy-mák-csoki kombináció. Mivel valamilyen krémes töltelékre vágytunk a meggyből először krémet készítettem, de természetesen simán, csak úgy is elrejthető a sütemény közepében :-)


MEGGYES-MÁKOS MUFFIN forma méretétől függően 10-12 db (egészségesebb összetevők)

tészta:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
5 dkg darált mák
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
8 dkg cukor (nyers nád)
2,5 dkg étcsokoládé (70-80 %)
2,5 dl víz
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olívaolaj (extra szűz)

meggykrém:
25 dkg meggy
5 dkg cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál víz

1. készítsük el a meggykrémet, mossuk meg és magozzuk ki a meggyet, majd tegyük egy kis lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és közepes lángon kezdjük főzni, amíg kissé levet ereszt és elkezd forrni
2. keverjük össze a keményítőt az 1 evőkanál vízzel, majd, ha forr a meggy leve, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a keményítős vizet és egyszer forraljuk össze
3. amíg hűl a krém, készítsük el a tésztát, keverjük össze a mérőedényben a vizet az olajjal és a tojással
4. egy keverőtálban mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a mákot, a cukrot és a sütőport, majd tökreszelőn reszeljük bele a csokoládét
5. öntsük a vizes keveréket a liszteshez és alaposan keverjük össze, majd adagoljuk egy bő evőkanálnyit a muffin sütőformák aljába, erre osszuk el egyenlően a meggykrémet és a maradék tésztából fedjük be a meggykrémek tetejét (díszítésként félre lehet tenni néhány meggyszemet a krémből)
6. 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük 20-25 percig

Praktikák:
- más gyümölccsel (pl. sárgabarack) is finom
- nyers gyümölcsökkel is készíthető, nem szükséges előtte krémet készíteni belőle
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült