Sziruppal sült körtés sütemény

Írta: Memi péntek, május 11, 2012
Nálunk a reggeli jellemzően gyümölcs, valamilyen kása, teljes kiőrlésű lisztből és természetes cukorból készült keksz, vagy sütemény, ritkán ezek kombinációja. Ezért (is) imádom a gyorsan és változatosan elkészíthető süteményeket.

Külön érdekessége, hogy a sziruppal együtt kell megsütni ez a finomságot. Bátran lehet variálni más gyümölccsel is...

SZIRUPPAL SÜLT KÖRTÉS SÜTEMÉNY 22-24 átmérőjű forma (egészségesebb összetevők)

szirup:
2 db körte (kb. 35-40 dkg)
1/2 citrom reszelt héja és leve
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 mokkáskanál őrölt fahéj

tészta:
10 dkg lágy vaj
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)


1. mossuk és pucoljuk meg a körtét, majd szeljük 1-2 cm-es darabokra, tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom héját és levét, a fahéjat és az apróra szelt narancshéjat, majd közepes lángon forraljuk össze a szirupot (elég addig főzni, amíg forrni kezd, nem kell puhára főzni a körtét)
2. adjuk a lágy vajhoz a cukrot és a (megmosott és külön tálban, egyesével felütve ellenőrzött) tojást, majd keverjük habosra
3. adjuk a lisztet és a sütőport a vajas keverékhez, majd alaposan keverjük össze
4. gyújtsuk be sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a sütőformát
5. a tészta masszáját terítsük el egyenletesen a kivajazott formában, majd osszuk el a körtéket és a narancshéjakat a tészta tetején, végül locsoljuk rá a szirupot
6. a 4-es pontban írt hőfokon süssük aranybarnára a süteményt 20 perc alatt

Praktikák:
- szegfűszeg, vagy méz is illik a szirupba, de lehet akár bodzavirág, illetve más gyümölcs is
- kandírozott gyümölcs nélkül is finom
- tálalható langyosan és hidegen, fagylalttal is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és nyers nádcukorral készült