Citromos, mazsolás, túrós kuglóf

Írta: Memi csütörtök, május 17, 2012
Egy ideje várakozott a sorsára a hűtőben egy adag túró. Több alternatíva is megfordult a fejemben, végül mindig elmaradt az elkészítése, egészen addig, amíg sietve kellett valamit összekészítenem másnap reggelire. Ekkor jött az ötlete ennek a finomságnak...

A citrom és a túró miatt nem kifejezetten édes sütemény, kellemesen pikáns és szaftos :-)


CITROMOS, MAZSOLÁS, TÚRÓS KUGLÓF (egészségesebb összetevők)

25 dkg túró
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
2 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1/2 teáskanál őrölt fahéj 
7 dkg olívaolaj (extra szűz)
2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
3 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja és leve


1. mossuk meg és válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük habbá
2. a sárgáját a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a túrót, az alaposan megmosott citrom héját és levét, a fahéjat és az olajat, majd keverjük össze
3. adjuk a túrós keverékhez a lisztet, a sütőport és a mazsolát, keverjük össze, majd forgassuk a masszához a felvert tojásfehérjét
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a formát
5. terítsük el egyenletesen a masszát az előkészített formában és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára


Praktikák:
- aki az édesebb süteményeket kedveli emelje meg a cukor mennyiségét (15 dkg)
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és xilittel készült