Bejgli (diós, mákos, gesztenyés)
Írta: Memi
péntek, április 06, 2012
Húsvétra, karácsonyra, vagy csak úgy, mert jól esik, lényeg, hogy sok töltelék legyen benne... A gesztenyés verzió kipróbálása régóta terv volt, kissé lágy lett a krém, így mindenképp kell bele egy kis "szárazanyag", ami tartást ad neki.
A töltelék mennyisége egészen bőséges, mi így szeretjük, bátran lehet ízlés szerint módosítani a töltelékeket aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, vagy amivel jól esik...
A töltelék mennyisége egészen bőséges, mi így szeretjük, bátran lehet ízlés szerint módosítani a töltelékeket aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, vagy amivel jól esik...
BEJGLI (DIÓS, MÁKOS, GESZTENYÉS) 3 rúd (egészségesebb összetevők)
tésztához:
300 g liszt (nálam 1/3 teljes kiőrlésű tönköly - 2/3 tönköly fehér)
15 g olívaolaj (extra szűz)
1 cs szárított élesztő
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhODOHmOsj_k51k4akMPunl-7r2ig1q60_ANBW-R3F3rujVrvSqEbtySj_ZgTSbu7g6xXc3U0Ta7gVMHCCUXo4GvsQE5SqMMGhaxtQgL2fRFIqYB3N7HnvVwmddLGbTMss2ikfs2SRclv6T/s300/Bejgli_1_thumb.jpg)
50 g cukor (nyers nád)
1/2 citrom reszelt héja
135 g langyos víz
kenéshez:
cukros víz (1 mk porcukor kevés vízzel kikeverve)
diós töltelék:
150 g darált dió
80 g cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál konyak, vagy rum
4 evőkanál barack lekvár (házi)
1-2 evőkanál víz (a lekvár sűrűségétől függ)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZoR73OTsqnkH_WmrlcuFPgEPKvCZrSv_cv6GVRLzxb7fARe-j2CCVv6Y0UJy2QvItnReDLvzezwXl9YhNE7FAbkACYLpuZOjxrbCPhAOIVH7uGLGLDE7escoTs8GUj6JF3FMUIc7pnHJA/s300/Bejgli_2_thumb.jpg)
150 g darált mák
80 g cukor (nyers nád)
50 g mazsola
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál konyak, vagy rum
100 g víz
gesztenyés töltelék:
150 g natúr, cukrozatlan gesztenyemassza
80 g cukor (nyers nád)
2 evőkanál konyak, vagy rum
50 g zabkorpa, vagy zsemlemorzsa
1. először a tésztát készítjük el, adjunk a langyos vízhez 1 evőkanálnyi cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt (akkor jó, ha az élesztő vékony, összefüggő habréteget képez a víz felszínén)
2. egy kelesztő tálban keverjük össze a liszte(ke)t, a maradék cukrot, a fél citrom reszelt héját, majd adjuk hozzá az olajat és a felfuttatott élesztőt
3. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd meleg helyen, lefedve kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. amíg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket, a diós és mákos töltelék összetevőjét tegyük egy-egy külön tálba és főzzük össze (akkor jó, amikor elkezd "köpködni"), a gesztenye töltelék hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze
5. készítsük elő a kenéshez a cukros vizet
6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő gombócra, majd hagyjuk 5 percet pihenni (a gyúrás után könnyen összeugrana, ha pihentetés nélkül kezdenénk a nyújtást)
7. nyújtsuk ki az első gombócot 2-3 mm vastag és kb. 25x30-as téglalap alakúra, majd a két oldalsó és a felső szélét vékonyítsuk kissé
8. oszlassuk el egyenletesen az első tölteléket a nem vékonyított területen, majd terítsük le egy fóliával és a sodrófát óvatosan, nem túlzottan nyomva görgessük végig a tölteléken, majd vegyük le a fóliát és a tésztát két oldalt és felül kenjük le kevés vízzel
9. a tészta két oldalát hajtsuk a töltelékre és alulról feszesen, de nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
10. a 7-8. lépést a további két töltelékkel is végezzük el
11. kenjük le cukros vízzel a bejglik tetejét, várjuk meg, amíg megszárad és kenjük le még egyszer, majd villa segítségével szúrjunk néhány apró lukat a tetejére (itt fog távozni a gőz a bejgli belsejéből, így kenés után szúrjuk, hogy ne tömődjön el)
12. melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a bejgliket
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhET4XDzNVHzkO9XkKL6lza7ccefa0A__zhqz8qV0RCmY2A9LF5RYONlKb7j09jCm8MhTc2kMtba9_vdh6YwT__1yA2TJ3HYAMVfByk2TJUoPoGPrXcyst1I9I1DreS24G65pc46Z_1DRF/s300/Bejgli_3_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggXTtsVxpoqThaN3kxo5J-E6DpaxV7GTQjIpnPINjIdgICvvB3ho_Zx7sOlw-qI8aqNH3sFaCHMGnaORn1i7axgkZ7UggYTv2ovVD-DHfzzaVNhSdJkB2LH-3iNRIuLCzazToONjhnc_eN/s300/Bejgli_4_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFIoBsRaPCDiXtxvNeHvyMD4xPr6-W-E68Nei4JrYt_qCGERWWS-5NTGr3KpdRBJDYgmY8cSI6lIFVCtLvXxpjlXFY7Em4mwgwGipKRtIHt6MJJ1rASJNidpUJ33-CeDVt1mkakT_9BhbL/s300/Bejgli_5_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir5DHXB6I_5eR3N1QXsSzLvEL5MKOWSjcboxSCAGNOvFTxZSUMXxiwXTl8fiCw4SG5wvRazvuYvwVvxgv0ChrjH2lLsvGB5cpMO735Be4auG3UynKg2ss1QlQ4QR9h1xA0-lgAcMPzh-Xy/s300/Bejgli_6_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3AW_llc4u6qSiFMr6p_f5uZ3F6gWIPFPP28P3jZDgDMTUKJH8JDxd4oIZOWDoOc3k3ONmavKRVUz-E9UM5SqUQlYS_B8oG-IZC9GWIZKi3iZazNMnXDS4nUaEPnYF3cYBjMgXSBycAFMU/s300/Bejgli_7_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiW-sViV3bo6SyKwlTkR2dBqRnaZmrbnb6IYJHPPuEB-lUP-fKOeh13cXOA7nQmJKcunzMa4b8S00G6tkO7veNR8sd-SOHqReW4LQ_7typ-6KIB8HSNPK4soTMGPm6HPZ1DN7y5pKei7pLX/s300/Bejgli_8_thumb.jpg)
2. egy kelesztő tálban keverjük össze a liszte(ke)t, a maradék cukrot, a fél citrom reszelt héját, majd adjuk hozzá az olajat és a felfuttatott élesztőt
3. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd meleg helyen, lefedve kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. amíg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket, a diós és mákos töltelék összetevőjét tegyük egy-egy külön tálba és főzzük össze (akkor jó, amikor elkezd "köpködni"), a gesztenye töltelék hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze
5. készítsük elő a kenéshez a cukros vizet
6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő gombócra, majd hagyjuk 5 percet pihenni (a gyúrás után könnyen összeugrana, ha pihentetés nélkül kezdenénk a nyújtást)
7. nyújtsuk ki az első gombócot 2-3 mm vastag és kb. 25x30-as téglalap alakúra, majd a két oldalsó és a felső szélét vékonyítsuk kissé
8. oszlassuk el egyenletesen az első tölteléket a nem vékonyított területen, majd terítsük le egy fóliával és a sodrófát óvatosan, nem túlzottan nyomva görgessük végig a tölteléken, majd vegyük le a fóliát és a tésztát két oldalt és felül kenjük le kevés vízzel
9. a tészta két oldalát hajtsuk a töltelékre és alulról feszesen, de nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
10. a 7-8. lépést a további két töltelékkel is végezzük el
11. kenjük le cukros vízzel a bejglik tetejét, várjuk meg, amíg megszárad és kenjük le még egyszer, majd villa segítségével szúrjunk néhány apró lukat a tetejére (itt fog távozni a gőz a bejgli belsejéből, így kenés után szúrjuk, hogy ne tömődjön el)
12. melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a bejgliket
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhET4XDzNVHzkO9XkKL6lza7ccefa0A__zhqz8qV0RCmY2A9LF5RYONlKb7j09jCm8MhTc2kMtba9_vdh6YwT__1yA2TJ3HYAMVfByk2TJUoPoGPrXcyst1I9I1DreS24G65pc46Z_1DRF/s300/Bejgli_3_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggXTtsVxpoqThaN3kxo5J-E6DpaxV7GTQjIpnPINjIdgICvvB3ho_Zx7sOlw-qI8aqNH3sFaCHMGnaORn1i7axgkZ7UggYTv2ovVD-DHfzzaVNhSdJkB2LH-3iNRIuLCzazToONjhnc_eN/s300/Bejgli_4_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFIoBsRaPCDiXtxvNeHvyMD4xPr6-W-E68Nei4JrYt_qCGERWWS-5NTGr3KpdRBJDYgmY8cSI6lIFVCtLvXxpjlXFY7Em4mwgwGipKRtIHt6MJJ1rASJNidpUJ33-CeDVt1mkakT_9BhbL/s300/Bejgli_5_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir5DHXB6I_5eR3N1QXsSzLvEL5MKOWSjcboxSCAGNOvFTxZSUMXxiwXTl8fiCw4SG5wvRazvuYvwVvxgv0ChrjH2lLsvGB5cpMO735Be4auG3UynKg2ss1QlQ4QR9h1xA0-lgAcMPzh-Xy/s300/Bejgli_6_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3AW_llc4u6qSiFMr6p_f5uZ3F6gWIPFPP28P3jZDgDMTUKJH8JDxd4oIZOWDoOc3k3ONmavKRVUz-E9UM5SqUQlYS_B8oG-IZC9GWIZKi3iZazNMnXDS4nUaEPnYF3cYBjMgXSBycAFMU/s300/Bejgli_7_thumb.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiW-sViV3bo6SyKwlTkR2dBqRnaZmrbnb6IYJHPPuEB-lUP-fKOeh13cXOA7nQmJKcunzMa4b8S00G6tkO7veNR8sd-SOHqReW4LQ_7typ-6KIB8HSNPK4soTMGPm6HPZ1DN7y5pKei7pLX/s300/Bejgli_8_thumb.jpg)
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: beigli, bejgli, desszert, diós, ebéd, édes, gesztenyés, Húsvét, karácsony, karácsonyi, kelt, mákos, receptműves, sütemény, vega, vegán, vegetáriánus