péntek, április 06, 2012

Bejgli (diós, mákos, gesztenyés)

Húsvétra, karácsonyra, vagy csak úgy, mert jól esik, lényeg, hogy sok töltelék legyen benne... A gesztenyés verzió kipróbálása régóta terv volt, kissé lágy lett a krém, így mindenképp kell bele egy kis "szárazanyag", ami tartást ad neki.
A töltelék mennyisége egészen bőséges, mi így szeretjük, bátran lehet ízlés szerint módosítani a töltelékeket aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, vagy amivel jól esik...

BEJGLI (DIÓS, MÁKOS, GESZTENYÉS)
3 rúd (egészségesebb összetevők)

tésztához:
300 g liszt (nálam 1/3 teljes kiőrlésű tönköly - 2/3 tönköly fehér)
15 g olívaolaj (extra szűz)
1 cs szárított élesztő
50 g cukor (nyers nád)
1/2 citrom reszelt héja
135 g langyos víz
kenéshez:
cukros víz (1 mk porcukor kevés vízzel kikeverve)

diós töltelék:
150 g darált dió
80 g cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál konyak, vagy rum
4 evőkanál barack lekvár (házi)
1-2 evőkanál víz (a lekvár sűrűségétől függ)

mákos töltelék:
150 g darált mák
80 g cukor (nyers nád)
50 g mazsola
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál konyak, vagy rum
100 g víz

gesztenyés töltelék:
150 g natúr, cukrozatlan gesztenyemassza
80 g cukor (nyers nád)
2 evőkanál konyak, vagy rum
50 g zabkorpa, vagy zsemlemorzsa

1. először a tésztát készítjük el, adjunk a langyos vízhez 1 evőkanálnyi cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt (akkor jó, ha az élesztő vékony, összefüggő habréteget képez a víz felszínén)
2. egy kelesztő tálban keverjük össze a liszte(ke)t, a maradék cukrot, a fél citrom reszelt héját, majd adjuk hozzá az olajat és a felfuttatott élesztőt
3. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd meleg helyen, lefedve kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. amíg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket, a diós és mákos töltelék összetevőjét tegyük egy-egy külön tálba és főzzük össze (akkor jó, amikor elkezd "köpködni"), a gesztenye töltelék hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze
5. készítsük elő a kenéshez a cukros vizet
6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő gombócra, majd hagyjuk 5 percet pihenni (a gyúrás után könnyen összeugrana, ha pihentetés nélkül kezdenénk a nyújtást)
7. nyújtsuk ki az első gombócot 2-3 mm vastag és kb. 25x30-as téglalap alakúra, majd a két oldalsó és a felső szélét vékonyítsuk kissé
8. oszlassuk el egyenletesen az első tölteléket a nem vékonyított területen, majd terítsük le egy fóliával és a sodrófát óvatosan, nem túlzottan nyomva görgessük végig a tölteléken, majd vegyük le a fóliát és a tésztát két oldalt és felül kenjük le kevés vízzel
9. a tészta két oldalát hajtsuk a töltelékre és alulról feszesen, de nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
10. a 7-8. lépést a további két töltelékkel is végezzük el
11. kenjük le cukros vízzel a bejglik tetejét, várjuk meg, amíg megszárad és kenjük le még egyszer, majd villa segítségével szúrjunk néhány apró lukat a tetejére (itt fog távozni a gőz a bejgli belsejéből, így kenés után szúrjuk, hogy ne tömődjön el)
12. melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a bejgliket


















Itt is mi szorgoskodunk: