Cékla carpaccio

Írta: Memi hétfő, április 30, 2012
Ismét egy nagyon kedves felkérés kapcsán született ez a recept. Nagyon szeretjük az ilyen feladatokat, melyben egy konkrét összetevőre építve alakíthatunk receptet. Alapvetően csak olyan termékek esetén mondunk igent, amellyel tudunk azonosulni és be tudjuk illeszteni a tudatos táplálkozás témakörbe. Ilyenkor igyekszünk utánanézni, hogy az adott termékkel készültek-e már receptek, vannak-e és ha igen, milyen típusú ételek az adott termék weboldalán. 
Célunk, hogy ezen információk figyelembevételével készítsük el a receptünket, lehetőleg olyat, amilyen még kevéssé gyakori, esetleg valami teljesen új, de mégis könnyen beilleszthető a mindennapi környezetünkbe és kiemeli az adott termék ízét, jellegét.

A mostani főszereplő a Pelzmann tökmagolaj (Kürbiskernöl 100 % pur), amely kellemes emlékeket juttatott eszünkbe. HeF osztrák határ közelében nőtt fel, így már egészen régen megismerkedett ezzel a finomsággal, melynek szeretete a közös háztartásunk kialakításánál átragadt rám is. Annyi volt csak a bökkenő, hogy akkoriban ezért (is) át kellett menni a szomszédba :-)

A tökmagolaj kiváló élettani hatású, kifejezetten aromás, sötétbarna olaj, melyet főként salátákhoz fogyasztanak, de egyéb ételekhez is érdemes kipróbálni. Sokféle antioxidánst tartalmaz, véd a szabadgyökök ellen, jó hatással van a prosztatára, szív- és érrendszerre, koleszterin szintre, magas a többszörösen telítetlen zsírsav aránya.

CÉKLA CARPACCIO 4 személyre 

2 db nagy, vagy 4 db kicsi főtt* cékla
1/2 csomag ruccola
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál méz
2-3 evőkanál tökmagolaj
3 dkg reszelt parmezán 

1. szeljük vékony karikákra a megpucolt, főtt céklát és rendezzük el a tányéron
2. keverjük össze a mézet a citrom levével és csurgassuk egyenletesen a céklára (lehetőleg mindegyikre jusson)
3. halmozzuk a céklára a ruccolát és locsoljuk meg a tökmagolajjal, majd szórjuk meg a reszelt sajttal

*Cékla főzése: 
1. a cékla gumókat nem kell megpucolni, csak alaposan mossuk meg és távolítsuk el a vékony gyökereket, bajuszkákat
2. tegyük egy lábosba a gumókat és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd adjunk a vízhez 1 teáskanálnyi cukrot (nyers nád, nyírfa), ez segít megszüntetni a cékla "földes", kesernyés ízét
3. fedő alatt, közepes lángon főzzük, amíg a cékla megpuhul (tűpróba), majd hagyjuk a levében kihűlni és pucoljuk meg
4. megpucolva, a főzőlevében tárolva eláll a hűtőszekrényben néhány napot, ha nem akarjuk rögtön felhasználni 

Praktikák:
- fenti adag előételnek, vagy salátának elegendő, ha főételnek, vagy köretnek készítjük duplázzuk az adagokat
- ruccola helyett más salátával, vagy újhagymával is finom
- jól illik hozzá a frissen tört bors is