Amerikai csokis keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, február 15, 2023
Az amerikai csokicseppes keksz (chocolate chip cookie) volt már klasszikus, vegán (tej- és tojásmentes), vegán tönköly, vegán csokis-mogyorós puha változatban, most pedig itt a gluténmentes vegán recept.

Ha nagyobb méretű kekszeket készítünk és keményebb, ropogós verziót szeretnénk, akkor az elzárt, de még meleg sütőben hagyjuk a kekszeket a sütési idő után 10 percig. Nálunk ez utóbb a kedvenc, a ropogós, omlós fajta.

AMERIKAI CSOKIS KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 18-20 db 6 cm átmérőjű

200 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g szilárd kókuszzsír
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1/2 dl víz
50 g aprított étcsokoládé (vegán)

1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a szilárd (nem kell hideg, de szilárd halmazállapot igen) kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citromlevet és a vizet a lisztes keverékhez, keverjük össze, majd adjuk hozzá az aprított csokoládét és ismét keverjük, gyúrjuk össze a tésztát (enyhén ragacsos lesz)
4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. egy evőkanállal adagoljunk diónyi méretű sütimassza gombócokat és óvatosan egyengessük el 1 cm lapos és 5-6 cm átmérőjű korongokká
6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket mérettől függően 12-15 percig (egy pici színt kapjon, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni (vagy nagyobbak esetén, ha ropogósabbra szeretnénk, akkor hagyjuk még 10 percig a lekapcsolt sütőben)

Praktikák:
- tehetünk a masszába fűszereket (pl. őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília) 
- mandulaliszt nélkül csak zabliszttel is készíthető (összesen 250 g)