Chocolate chip cookie, avagy csokicseppes keksz (tejtermék- és tojásmentes)

Írta Memi vasárnap, július 10, 2022 Nincs hozzászólás

A korábbi csokis keksz volt a kiindulási alap, de ez a változat kicsit még jobban hasonlít az eredeti, amerikai chocolate chip cookie-ra, tejtermék nélkül és tojásmentes változatban.

Ha vegán keksz a cél, akkor csokoládét is ilyen szempontból válasszunk. A felhasznált lisztet is lehet keverni, az alap a sima (vagy tönköly fehér) liszt, de fele arányban mehet bele teljes kiőrlésű is, illetve a zabpehelyliszt is helyettesíthető sima búzaliszttel.

CSOKICSEPPES KEKSZ tejtermék- és tojásmentes 16-20 db

100 g kókuszzsír

200 g sima liszt

50 g zabpehelyliszt

100 g porcukor

1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)

csipet só (természetes, nem finomított)

csipet őrölt vanília (vagy őrölt szegfűszeg)

1 dl víz

50 g étcsokoládé felaprítva

1. a konyhai aprítóba mérjük ki a szilárd kókuszzsírt, hozzá a liszteket és keverjük homogénre

2. vegyük ki a kést az aprítóból, adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, vaníliát és a sütőport, egy kanállal keverjük össze, öntsük hozzá a vizet, azzal is keverjük össze, majd adjuk hozzá a felaprított csokit és a kanál hátuljával keverjük homogénre

3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a tepsit

4. kanállal adagoljunk a sütőpapírral bélelt tepsire diónyi nagyságú masszát és a kezünkkel óvatosan, nem nagyon összenyomva, alakítsunk ki kb. 1 cm magas korongokat

5. az előmelegített sütőben süssük a kekszeket 15-18 percig attól függően, hogy mekkora méretűeket készítettünk és milyen ropogós állagot szeretnénk (akkor jó, amikor az alja már enyhén aranybarna, a teteje pedig épp, hogy kapott egy minimálist színt), majd vegyük ki a sütőből és rácson hagyjuk kihűlni, közben még keményedik*

Praktika:

- lehet tenni a tésztába fűszereket, jól illik hozzá az őrölt fahéj, az őrölt szegfűszeg, a vanília

- csoki nélkül is el lehet készíteni, így minimális a hisztamin tartalma

- *ha ropogósabb állagot szeretnénk, akkor tegyünk a tésztába 1 evőkanál kristálycukrot, vagy ha nagyon kemény állagot szeretnénk, akkor hagyjuk a kekszeket az elzárt sütőben kihűlni

Itt is mi szorgoskodunk: