Sütőtök krémleves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Gluténmentes, laktózmentes, vegán és alacsony hisztamintartalmú, mindemellett csodásan finom és tápláló, különösen a hűvös napokon.
Nagyon gyors, elképesztő finom és szuper egészséges. Az ízekkel könnyedén tudunk játszani, változtathatunk a fűszerezésen, de jól illik a levesbe a zellergumó, vagy a fehérrépa is, így számtalan variációban lehetséges elkészíteni.
Ha ebben a formában készítjük a sütőtök levest, akkor nem szoktunk mellé pirítani zöldséget, hanem kukorica tortilla chipsszel tálaljuk. A recept inkább útmutató az arányok miatt, nem is igazán fontos a zöldségek pontos mennyisége.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 4 személyre
1000 g körüli orange sütőtök
500 g krumpli
1 db (kb. 150 g) sárgarépa
1 evőkanál olaj (kukorica, repce, vagy kókusz)1 mokkáskanál őrölt kakukkfű
1/2 mokkáskanál őrölt rozmaring
1/2 mokkáskanál frissen reszelt szerecsendió
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1. hámozzuk meg a zöldségeket, a sütőtökből vájjuk ki a magházat és mindent daraboljuk közel azonos (kb. 1,5-2 cm-es) kockákra
2. öntsünk egy lábosba az olajat és folyamatos keverés mellett pirítsuk pár másodpercig a zöldségeket, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi kényelmesen ellepi és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak
3. amikor megpuhultak a zöldségek, akkor a főzővízzel együtt botmixerrel pürésítsük (ha sűrű, akkor adjunk még hozzá vizet), fűszerezzük a kakukkfűvel, rozmaringgal, szerecsendióval, ízlés szerint sóval, tört borssal és forraljuk össze
Praktikák:
- étrendtől függően más zöldségekkel is készíthető
- pirított zöldségekkel is tálalható