Sütőtökleves pirított zöldségekkel (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi vasárnap, október 02, 2022

Gluténmentes, laktózmentes, vegán és alacsony hisztamintartalmú, mindemellett csodásan finom és tápláló, különösen a hűvös napokon. A tökmagolajon pirult, roppanós zöldségek pedig tökéletesen kiegészítik a könnyed, nem túl sűrű levest.

Nagyon gyors, elképesztő finom és szuper egészséges.


SÜTŐTÖKLEVES PIRÍTOTT ZÖLDSÉGEKKEL 4 személyre

leves:

1-1,5 kg orange sütőtök 

2 evőkanál tökmagolaj

1 mokkáskanál őrölt kakukkfű

1/2 mokkáskanál őrölt rozmaring

1/4 mokkáskanál őrölt babérlevél

só (természetes, nem finomított)

tört bors

pirított zöldségek:

1 darab sárgarépa

1 darab cukkini

4-5 levél fejes káposzta

3 evőkanál tökmagolaj

csipet só (természetes, nem finomított)

csipet tört bors

1. hámozzuk meg a sütőtököt és a répát (ezt tegyük félre egy picit), majd a sütőtökből vájjuk ki a magházat, daraboljuk 2x2 cm-es kockákra

2. öntsünk 2 evőkanál tökmagolajat egy lábosba és folyamatos keverés mellett pirítsuk meg kissé a tökkockákat, majd öntsük fel annyi vízzel, ami épp kényelmesen ellepi és fedő alatt főzzük, amíg megpuhul

3. vágjuk vékony csíkokra a káposztalevelet és közel azonos méretű, kb. 1x1 cm-es kockákra a sárgarépát és a cukkinit

4. öntsünk egy serpenyőbe 3 evőkanál tökmagolajat és pirítsuk aranybarnára a felaprított zöldségeket, majd, amikor már szép színt kaptak, csipet sóval, tört borssal ízesítsük és vegyük le tűzről

5. amikor megfőttek a sütőtök darabok, akkor a főzővízzel együtt botmixerrel pürésítsük (ha sűrű, akkor adjunk még hozzá vizet), fűszerezzük a kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, ízlés szerint sóval, tört borssal és forraljuk össze

6. a levest a pirított zöldségekkel és tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk


Praktikák:

- étrendtől függően más zöldségekkel is készíthető

- ha puhább zöldségeket szeretnénk, akkor a leves mixelése után a levesben is megfőzhetjük a zöldség kockákat a pirítás helyett

Itt is mi szorgoskodunk: