Zabkása (gluténmentes, tejmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, október 07, 2022

Minden kásák közül is a kedvencünk. Lehet variálni a zabpehely méretével, ha zabkorpából, vagy apró szemű zabpehelyből készítjük mazsola nélkül, kakaó szórással, akkor nagyon hasonlít a tejbegrízre. Ha csak nagy szemű zabpehellyel készítjük és dupla adag kókusztejszínnel, akkor szinte tejberizs, ha pedig vegyesen, mint ebben a receptben, akkor pedig a legfinomabb zabkása lesz belőle...

A mazsola opció, a cukor mennyisége ízlés szerinti (nálunk az 1 evőkanál / adag az ideális, aki kissé édesebben szereti 2 evőkanállal számoljon adagonként), mehetnek bele sütemény fűszerek (vanília, szegfűszeg, fahéj, gyömbér), aszalt, vagy friss gyümölcsök, de így önmagában is nagyon finom és tápláló.

A legkülönfélébb étkezési irányzatba, vagy akár diétába beilleszthető, ráadásul gluténmentes, alacsony hisztamintartalmú (a lenti összetevőkkel 0-ás), ha pedig paleo szeretnénk elkészíteni, akkor gm zabpelyhet válasszunk, a nádcukor helyett pedig használjunk kókuszvirág cukrot (vagy nyírfacukrot, eritritet).


ZABKÁSA  adagonként / személyenként

2 evőkanál apró szemű zabpehely

2 evőkanál nagy szemű zabpehely

1 evőkanál nyers nádcukor

1 evőkanál kókuszkrém

1 evőkanál mazsola - opcionális

2,5 dl víz


1. áztassuk be a mazsolát (forró) vízbe

2. egy kis lábosba mérjük bele a száraz összetevőket és a kókuszkrémet, majd öntsük fel (forró) vízzel, adjuk hozzá a lecsöpögtetett mazsolát és kis lángon, gyakori keverés (manuális, kézi habverővel) mellett forraljuk fel és pár másodpercig folyamatosan kevergetve forraljuk össze (közben kissé be is sűrűsödik)

3. zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk pihenni 10-15 percig (közben még tovább sűrűsödik, ha túl sűrűnek érezzük, keverjünk hozzá pár evőkanál vizet)


Itt is mi szorgoskodunk:

100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- éspálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz.