Sütőtökleves pirított zöldségekkel (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Gluténmentes, laktózmentes, vegán és alacsony hisztamintartalmú, mindemellett csodásan finom és tápláló, különösen a hűvös napokon. A tökmagolajon pirult, roppanós zöldségek pedig tökéletesen kiegészítik a könnyed, nem túl sűrű levest.
Nagyon gyors, elképesztő finom és szuper egészséges.
SÜTŐTÖKLEVES PIRÍTOTT ZÖLDSÉGEKKEL 4 személyre
leves:
1-1,5 kg orange sütőtök
2 evőkanál tökmagolaj1 mokkáskanál őrölt kakukkfű
1/2 mokkáskanál őrölt rozmaring
1/4 mokkáskanál őrölt babérlevél
só (természetes, nem finomított)
tört bors
pirított zöldségek:
1 darab sárgarépa
1 darab cukkini
4-5 levél fejes káposzta
3 evőkanál tökmagolaj
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
1. hámozzuk meg a sütőtököt és a répát (ezt tegyük félre egy picit), majd a sütőtökből vájjuk ki a magházat, daraboljuk 2x2 cm-es kockákra
2. öntsünk 2 evőkanál tökmagolajat egy lábosba és folyamatos keverés mellett pirítsuk meg kissé a tökkockákat, majd öntsük fel annyi vízzel, ami épp kényelmesen ellepi és fedő alatt főzzük, amíg megpuhul
3. vágjuk vékony csíkokra a káposztalevelet és közel azonos méretű, kb. 1x1 cm-es kockákra a sárgarépát és a cukkinit
4. öntsünk egy serpenyőbe 3 evőkanál tökmagolajat és pirítsuk aranybarnára a felaprított zöldségeket, majd, amikor már szép színt kaptak, csipet sóval, tört borssal ízesítsük és vegyük le tűzről
5. amikor megfőttek a sütőtök darabok, akkor a főzővízzel együtt botmixerrel pürésítsük (ha sűrű, akkor adjunk még hozzá vizet), fűszerezzük a kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, ízlés szerint sóval, tört borssal és forraljuk össze
6. a levest a pirított zöldségekkel és tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk
Praktikák:
- étrendtől függően más zöldségekkel is készíthető
- ha puhább zöldségeket szeretnénk, akkor a leves mixelése után a levesben is megfőzhetjük a zöldség kockákat a pirítás helyett