Nyuszis répatorta mandarinkrémmel

Írta Memi vasárnap, október 31, 2010 Nincs hozzászólás
Születésnapra készült ezt a torta, amelynek alapja egy muffin tésztához hasonlító "piskóta".
Először húsvétra készítettem répatortát, sokáig böngészve az interneten fellehető receptek közül, azonban nehezen tettem igazságot a sok-sok változatban elkészített remekmű között, melyiket is kövessem. Végül úgy döntöttem, hogy kissé átalakítva a kedvenc muffin receptemet, megfelelő alap lesz a tortához.

Mivel ez a tészta kissé szoros, ragacsos, kiválóan illik hozzá egy kis citrusos krém...


NYUSZIS RÉPATORTA MANDARINKRÉMMEL
(egészségesebb összetevők)

Tészta:
1 db nagyobb répa
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 dl tej (gabonatej, vagy víz)
1 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olívaolaj (extra szűz)
Krém:
50 dkg mascarpone
3 dkg porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 vaníliás cukor (nád, bourbon)
2 mandarin héja és leve

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát, reszeljük le a répát (sajtreszelőn)
2. keverjük össze a tészta szárazanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj) és morzsoljuk össze a darált répával
3. keverjük össze a tészta nedves összetevőit (tej, olaj, tojás) és öntsük a száraz anyag keverékhez
4. a masszát öntsük a lisztezett tortaformába és egyenletesen oszlassuk el
5. az 1. pontban írt hőfokon süssük 25-30 percig (tűpróbával ellenőrízzük, kissé ragacsos típusú tészta)
6. amíg sül a tészta keverjük össze a krémet (mascarpone, cukrok, mandarin reszelt héja és kinyomott leve)
7. ha megsült a torta, várjuk meg amíg kihűl, majd vízszintesen várjuk ketté és a torta alsó részére a krém felét egyenletesen terítsük szét
8. tegyük a krém tetejére a torta másik felét és vonjuk be a maradék krémmel a tortát
9. tetszés szerint díszítsük

Praktikák:
- a krém ízesítése tetszés szerint változtatható (javasolt a citrusok bármelyike), de el is hagyható
- a képen látható torta teljes kiőrlésű tönköly liszttel és bourbon vaníliával készült, oldalát kókusz reszelékkel, tetejét marcipánnal, rumos és kókuszos golyóval díszítettük
- ha marcipánnal dekorálunk a nyújtásra használt felületet enyhén porcukrozzuk be, így nem fog tapadni
- fenti összetevők 22 cm-es tortaformára elegendők



Napi útmutató: "Türelem! Türelem..." Memi