Az EPERTORTA (tejmentes, ovo vegetáriánus)

Írta: Memi hétfő, május 02, 2016
Igen, így csupa nagybetűvel. 
A piskóta egyszerű, ízes és szaftos, nem is kell más hozzá, mint az eper és egy kis szósz.
Meglepetésként kaptam Férjecskétől és minden túlzás nélkül állítom, hogy mostantól ez a torta a kedvencem. Mivel nincs gyümölcstorta sütőformánk, egy kis praktika kellett, ezt is megmutatjuk :-)

Alig várom a nyarat, sok-sok gyümölccsel lehet majd variálni, bár az eper nagy kedvenc...

EPERTORTA (tejmentes, ovo vegetáriánus) 22 cm-es formára

tészta:
20 dkg liszt (1/2 teljes kiőrlésű és 1/2 fehér tönköly)
10 dkg cukor (nyers nád)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál őrölt vanília
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1,5 dl víz
2 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)

szósz:
50 dkg fagyasztott eper
5 dkg cukor (nyers nád)
1/2 citrom leve
2 evőkanál pektin
1 dl víz

1. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es) és készítsük el a sütőformát* (ha rendelkezésre áll gyümölcstorta sütőforma, akkor olajozzuk ki)
2. a tojásokat a cukorral keverjük krémesre, adjuk hozzá a vaníliát, majd keverjük bele az olajat és a vizet
3. adjuk a keverékhez a lisztet és a sütőport, keverjük csomómentesre és öntsük az előkészített sütőformába
4. az előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára 30-35 perc alatt
5. amíg sül a tészta, tegyük egy lábosba az epret, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, majd közepes lángon főzzük, amíg levet ereszt és elkezd forrni
6. vegyük ki a léből az epret és tegyük félre egy tálban
7. kis lángon melegítve, folyamatos keverés (kézi habverő) mellett szórjuk a pektint a léhez és egyszer forraljuk össze
8. ha megsült a tészta, terítsük el benne egyenletesen az epret és egyenletesen oszlassuk el a tetején a pektines levet
9. tegyük hűtőbe, hogy töltelék megszilárduljon 

*Gyümölcstorta forma készítése:
- tegyünk a hagyományos torta sütőforma aljába fejjel lefelé egy a forma átmérőjénél 1-2 cm-rel kisebb átmérőjű hőálló (pl. porcelán) lapostányért (így épp megfelelő mélyedés lesz a tortában)
- vonjuk be alufóliával a teljes aljat tányérral együtt (a tányér pont középen legyen, így szép pereme lesz a tortának)
- tegyük rá a csatos peremet és olajozzuk ki a formát sütés előtt

Praktikák:
- a tésztánál bátran lehet variálni a liszteket, a csak teljes kiőrlésű tönkölyt is elbírja, a fehér tönköly helyett pedig lehet használni durumlisztet is
- feltétnél pektin helyett használható étkezési keményítő is, nem vegáknak pedig zselatin
- nálunk ez a tészta a piskóta, mivel nincs túlzóan tojás íze, nagyon könnyed és szaftos még a teljes kiőrlésű lisztekkel is