Vaníliakrémes, mazsolás csiga (vegán, tejtermék- és tojásmentes)
Írta: Memi
csütörtök, május 26, 2016
A nagy sikerre való tekintettel elkészült más töltelékkel is a vegán csokikrémes csiga. Még az előző verziónál is finomabb lett.
A töltelék besamel (lisztből, vajból és tejből készülő, tetszés szerint ízesíthető alapmártás) jellegű, amelyet tej és vaj nélkül, olajjal és vízzel készítettünk azért, hogy laktózérzékenyek és vegánok számára is fogyasztható legyen.
VANÍLIAKRÉMES, MAZSOLÁS CSIGA 10-12 db
tészta:
15 dkg tönköly fehér liszt
A töltelék besamel (lisztből, vajból és tejből készülő, tetszés szerint ízesíthető alapmártás) jellegű, amelyet tej és vaj nélkül, olajjal és vízzel készítettünk azért, hogy laktózérzékenyek és vegánok számára is fogyasztható legyen.
VANÍLIAKRÉMES, MAZSOLÁS CSIGA 10-12 db
tészta:
15 dkg tönköly fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet őrölt fahéj
2,5 dkg extra szűz olívaolaj
1/2 csomag porélesztő
töltelék (besamel alapú):
3 dkg extra szűz olívaolaj
5 dkg tönköly fehér liszt
2,5 dkg extra szűz olívaolaj
1/2 csomag porélesztő
töltelék (besamel alapú):
3 dkg extra szűz olívaolaj
5 dkg tönköly fehér liszt
2 dl víz
5 dkg nyers nádcukor
1 teáskanál őrölt vanília
5 dkg mazsola
5 dkg nyers nádcukor
1 teáskanál őrölt vanília
5 dkg mazsola
Előkészület: áztassuk be a mazsolát meleg vízben
1. először a tésztát készítjük el, adjuk a liszthez a cukrot, keverjünk el benne egy csipet sót és a fahéjat, majd szórjuk bele az élesztőt
2. öntsük hozzá a vizet, az olajat, majd gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát, melyet lefedve kelesszünk duplájára
3. amíg kel a tészta, készítsük el a besamel krémet, mérjük ki egy lábosba az olajat, keverjük el benne a lisztet, majd tegyük kis lángra és a vizet csomómentesre keverve benne főzzük addig, amíg besűrűsödik (elkezd "köpködni"), majd zárjuk el a hőt alatta és keverjük hozzá a cukrot, a vaníliát és a kinyomkodott mazsolát
4. ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-5 mm vékony téglalapra (a tekerés irányával párhuzamos rész legyen kb. kétszer olyan hosszú, mint a merőleges oldal, minél többször tudjuk feltekerni a tésztát, annál szebb lesz a csiga)
5. ha kinyújtottuk a tésztát, osszuk el egyenletesen a mazsolás keveréket a felületen
6. tekerjük fel, mint a bejglit, majd 2-2,5 cm vastag szeletekre vágjuk fel és tegyük sütőpapírral bélelt formába
7. hagyjuk újra duplájára kelni (kb. 10-15 perc), majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (15-20 perc)
Praktikák:
- a krém más ízesítéssel finom és ha nem cél a tejmentesség, akkor hagyományos besamel mártással is készíthető
Címkék: csiga, kelt, laktózmentes, mazsola, mazsolás, tejmentes, teljes kiőrlésű, tojásmentes, tönköly, vaníliás, vegán, vegetáriánus