A legnépszerűbb kávé típusok
Írta: Memi
szombat, május 28, 2016
Te hogyan iszod?
Már csak kevesen emlékeznek arra az időre, amikor az egyeduralkodó Omnia presszókávé mellé bekúszott a dekadens nyugatról "átmenekített" kapucsínó. A vendéglátósok döntő része ezt úgy fordította át magának, hogy a presszókávéra tejszínhabot nyomott és csak nagyon ritka esetben fordult elő a kávéhoz adott tej+tejhab kombináció.
Azóta eltelt pár évtized és ahogy az életünk minden területén, itt is exponenciálisan növekedett a választási lehetőségek száma. Ebben a dömpingben szeretnénk egy rövid útmutatót adni, hogy a sok változatos név mögött milyen kávé is lapul. Kizárólag az alkoholmentes alapokra fókuszálunk és nem törekszünk a teljességre, csak a leggyakoribbakat szedtük össze egy csokorba.
Azóta eltelt pár évtized és ahogy az életünk minden területén, itt is exponenciálisan növekedett a választási lehetőségek száma. Ebben a dömpingben szeretnénk egy rövid útmutatót adni, hogy a sok változatos név mögött milyen kávé is lapul. Kizárólag az alkoholmentes alapokra fókuszálunk és nem törekszünk a teljességre, csak a leggyakoribbakat szedtük össze egy csokorba.
Fogyasszátok (mértékkel és) egészséggel:
Ristretto - kis mennyiségű (20ml) esszencia
Espresso - 25-30ml mennyiségű kávé vékony krémes kávéhabbal
Mocha - espresso kávé csokoládésziruppal bolondítva
Mochaccino - espresso kávé csokisziruppal és tejhabbal
Doppio - két espresso egy csészében
Török kávé - a finomra őrölt kávét egy rézedényben cukorral felfőzik, forrás előtt leveszik a tűzről (ezt a folyamatot két-három alkalommal megismétlik, majd a főzetet zaccal együtt szolgálják fel)
Lungo - 30ml espresso kávét 30ml forró vízzel hígítják
Americano - 30ml espresso kávét 60ml vízzel hígítják
Macchiato - espresso kávé egy teáskanálnyi tejhabbal a tetején
Café cortado - espresso kávé tejhabbal a tetején (a macchiato változatnál több tejhabot kapunk hozzá)
Kapuziner - tradicionális bécsi pörkölésű kávé, tulajdonképpen egy espresso tejszínhabban
Ristretto - kis mennyiségű (20ml) esszencia
Espresso - 25-30ml mennyiségű kávé vékony krémes kávéhabbal
Mocha - espresso kávé csokoládésziruppal bolondítva
Mochaccino - espresso kávé csokisziruppal és tejhabbal
Doppio - két espresso egy csészében
Török kávé - a finomra őrölt kávét egy rézedényben cukorral felfőzik, forrás előtt leveszik a tűzről (ezt a folyamatot két-három alkalommal megismétlik, majd a főzetet zaccal együtt szolgálják fel)
Lungo - 30ml espresso kávét 30ml forró vízzel hígítják
Americano - 30ml espresso kávét 60ml vízzel hígítják
Macchiato - espresso kávé egy teáskanálnyi tejhabbal a tetején
Café cortado - espresso kávé tejhabbal a tetején (a macchiato változatnál több tejhabot kapunk hozzá)
Kapuziner - tradicionális bécsi pörkölésű kávé, tulajdonképpen egy espresso tejszínhabban
Melange - sok elkészítési módja létezik a két leggyakoribb:
- espresso kávét forró vízzel kétszeresére hígítják, majd ugyan ennyi felgőzölt tejjel és tejhabbal gazdagítják
- pohár aljába mézet tesznek majd espresso kávét és 2,5dl gőzölt tejet öntenek hozzá
Cappuccino - 1/3 espresso, 1/3 felgőzölt tejjel és 1/3 tejhab
Latte Macchiato - 2,5 dl felgőzölt tejbe öntik az espresso kávét, tejhabbal a tetején
Café au lait - dupla espresso (60ml) megegyező mennyiségű gőzölt tejjel hígítva
Cafe Latte / milk coffee / Milchkaffee / Tejeskávé - espresso kávé sok gőzölt tejjel hígítva
A kávé története, termesztése, szervezetre gyakorolt hatása bővebben a Wikipédián, akit pedig a kávé pörkölési módjai is érdekelnek, az a Beanlight oldalán tud elmélyedni a részletekben.
+1 jótanács: tapasztalatból fakadóan fel kell hívnunk a figyelmet a koffein túladagolás lehetőségére, ami napi 600mg koffein (nagyjából 6 adag kávé) bevitelét követően alakulhat ki a szervezetben. A tünetek: erős szívdobogás, nehéz légzés, hányinger, szívritmuszavar, pánikroham. Ha ezt tapasztaljuk, üljünk, vagy feküdjünk le, próbáljunk megnyugodni, illetve sok vizet fogyasszunk. Segíthet még a banán (kálium tartalma miatt) és kálcium.
Forrás: Wikipedia, pellinicafe, beanlight