Krumplis tökfőzelék, avagy a tökös krumplifőzelék
Írta: Memi
csütörtök, július 25, 2013
Hosszú nap a műhelyben, az órát nézve elgondolkodunk azon, hogy másnapra nincs ebéd...
Ja, és nincs is nagyon alapanyag a szokásos vöröshagymán, egy kisebb tökön és némi újkrumplin kívül...
Mindegy, majd eldöntjük a kérdést, ha hazaértünk...
Este 10 órakor végre betoppanunk a lakásba...
Nincs kedvünk/erőnk kitalálni, hogy mit főzzünk... hol is van az a tök és a krumpli?
Szóval nagyjából így született ez a recept...
Konklúzió:
Ezentúl a tökfőzeléket és/vagy a krumplifőzeléket csak így készítjük...
KRUMPLIS TÖKFŐZELÉK 4 személyre
1 kg krumpli (nálunk parázskrumpli)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 teáskanál majoránna
2 teáskanál őrölt babérlevél
2 teáskanál kapor
csipet szerecsendió
só (természetes, nem finomított)
tört bors
füstölt chili -ízlés szerint
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál liszt (fehér/teljes kiőrlésű tönköly)
tökmagolaj (lehet más is)
1. hámozzuk meg a tököt és kockázzuk fel, a krumplit (hámozzuk meg, ha szükséges) kicsit kisebbre kockázzuk, mint a tököt (lassabban puhul), a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra
2. az olajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a krumplit és a tököt, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
3. fűszerezzük (majoránna, kapor, babér, szerecsendió, só, bors, chili), majd fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak
4. amíg főnek a zöldségek, keverjük össze csomómentesre a tejfölt a liszttel és 2 evőkanál vízzel
5. ha megfőttek a zöldségek, húzzuk le a lábost a tűzről, folyamatosan keverve adjuk hozzá a lisztes tejfölt, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
- ha tejmentesség a cél, akkor tejföl helyett GMO mentes szójajoghurtot használjunk
- chili nélkül is finom