Hagymalekvár

Írta: Memi vasárnap, július 24, 2011
Vacsorára mindig zöldséget eszünk valamilyen formában. Sülve, főve (ami inkább blansírozva - rövid ideig tartó hőkezelés), grillezve, krémnek, mártogatósnak elkészítve, salátaként, főételként, köretként, vagy egyszerűen csak úgy magában elropogtatva.
Ebből következik, hogy már nagyon sokféle zöldséget kipróbáltam krémnek, azonban a lilahagyma eddig kimaradt. Egyszerű az oka, évekkel ezelőtt egy étteremben ettem, ami akkor és ott nem nyerte meg a tetszésemet.

A befőzési idény közepén már én is tervezgettem, miből, mikor és mit szeretnék készíteni... Ettől a tervezgetéstől annyira jó kedvem lett, hogy délután visszatarthatatlanul nekiálltam lilahagymalekvárt befőzni. Épp frissen szereztünk be belőle és más befőzhető finomság abban a pillanatban nem állt rendelkezésemre :-)
Nem is lehet igazán lekvárnak nevezni, mert nem készítettem túl édesre és belecsempésztem egy kis huncutságot, fehérbort, ami a krém színét egy kissé halványította azonban néhány szem borókabogyóval házasítva mesés zamatot ad.

Az eredmény messze felülmúlta az emlékeimben őrzött ízeket, szerencse, hogy az egyik üveg csak félig lett tele, így azt rögtön meg is kellett kóstolni vacsorára pirítóssal és grillezett camemberttel :-) Hmmm...

LILAHAGYMALEKVÁR 7 dl (egészségesebb összetevők)

1 kg lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
2 evőkanál száraz fehérbor - elhagyható
2 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 teáskanál só (himalája)
tört bors - lehet vegyes
15 szem borókabogyó

1. az elmosogatott befőttes üvegeket és a tetőket tegyük egy lábosba, majd töltsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
2. kis lángon tegyük fel melegedni a vizet az üvegekkel és hagyjuk felforrni a vizet (ha felforrt akkor valamilyen eszközzel -tortafogó, húsfogó, szedőcsipesz- emeljük ki és csöpögtessük ki az üvegeket ügyelve, hogy a peremhez és belülre már ne érjen semmi)
3. amíg az üvegek vize forr elkészítjük a lekvárt, ehhez tisztítsuk meg a lilahagymákat, majd kockázzuk fel
4. magasabb falú edényben melegítsük fel az olajat, tegyük rá a hagymát és sózzuk (így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
5. ha aranybarnára párolódott a hagyma adjuk hozzá a cukrot, a borsot, az összetört borókabogyót, majd öntsük fel a fehérborral, a balzsamecettel és alaposan keverjük össze
6. ha puhára főtt (kb. 30 perc) botmixerrel pürésítsük (ha még leveses pár percig forraljuk)
7. a kifőzött üvegekbe töltjük, eltesszük dunsztba és ott hagyjuk kihűlni

Praktikák:
- mivel nem tartalmaz tartósítószert, kisebb (kb. 2 dl-es) üvegekbe töltsük, így felbontás után hamar elfogy és nem lesz ideje megromlani,
- nagyon finom grillezett sajtokkal és pirítóssal tálalva (húsevők szerint sültekkel is)
- illik még hozzá: méz, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, vörösbor, aszalt gyümölcsök
- az üvegek díszítésénél érdemes a jelölőkártya hátára feljegyezni az összetevőket, különösen ha ajándékba szánjuk, vagy, ha még más összetevőkkel is kísérletezünk a következő adag befőzésénél :-)

Itt is mi szorgoskodunk: