Savanyú káposztával töltött hegyes erős paprika
Írta: Memi
péntek, július 05, 2024
Maradt egy nagyobb adag ajándékba kapott, hegyes erős paprikánk, miután már minden létező ételbe beletettük, így arra gondoltunk, hogy vajon milyen lenne savanyú káposztával megtölteni, ha már az alma- és a cseresznyepaprika változatát szeretjük. Az eredmény minket is meglepett annyira finom.
Ennél a receptnél az arány inkább iránymutatás, mint pontos mennyiség, tetszőlegesen módosítható ízlés és eltenni tervezett adag szerint.
SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT HEGYES ERŐS PAPRIKA
6-8 szem (250 g) hegyes erős zöld paprika
1 csomag (500 g) savanyított káposzta
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál mustármag
4-5 szem borókabogyó
1-2 szál babérlevél
Savanyító lé:
4 dl (400 g) víz (szobahőmérsékletű, nem kell meleg)
25 g só (természetes, nem finomított)
40 g cukor (nyers nád)
0,5 dl ecet (10 %-os)
1. mossuk meg alaposan a paprikákat, vágjuk ki a kacs részt és a magházat (a csípősséget adó kapszaicin miatt érdemes vékony gumikesztyűben dolgozni)
2. töltsük meg a paprikákat a savanyított káposztával jó szorosan (evőpálcával, vagy fakanál végével nyomkodjuk a paprikába egészen a végéig)
3. a megtöltött paprikákat tegyük csírátlanított befőttes üvegbe, amikor az üveg megtelt, keverjük össze a savanyító levet és töltsük fel vele a paprikák közötti részt úgy, hogy ellepje, az üveg szájától 1-1,5 cm maradjon csak ki, majd csavarjuk rá a tetőt lazán (a meleg vízfürdőben tudjon tágulni a savanyító folyadék)
4. állítsuk az üvegeket magasabb falú lábosba, öntsük fel annyi kézmeleg vízzel, hogy az üvegek 3/4-éig érjen, majd forraljuk addig a vizet, amíg a paprikák nagyjából 70 fokosra hevülnek (forrástól számítva kb. 10 perc)
5. óvatosan (még nincs szorosan meghúzva a tető!) emeljük ki és töröljük szárazra az üvegeket, majd húzzuk rá szorosan a tetőt és hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk
Praktika
- alma- és cseresznyepaprika is használható
- ha kevesebb a káposzta, mint a tölteni való paprika, akkor karikázzuk fel a paprikát és töltsük ki vele a réseket, vagy készítsünk egy külön üveget csak szeletekből
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: alma, csalamádé, cseresznye, erős, házilag, hegyes, káposzta, káposztával, paprika, recept, receptműves, savanyú, savanyúság, télire, télre, töltött, zöld