Maradt egy nagyobb adag ajándékba kapott, hegyes erős paprikánk, miután már minden létező ételbe beletettük, így arra gondoltunk, hogy vajon milyen lenne savanyú káposztával megtölteni, ha már az alma- és a cseresznyepaprika változatát szeretjük. Az eredmény minket is meglepett annyira finom.
Ennél a receptnél az arány inkább iránymutatás, mint pontos mennyiség, tetszőlegesen módosítható ízlés és eltenni tervezett adag szerint.
SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT HEGYES ERŐS PAPRIKA
6-8 szem (250 g) hegyes erős zöld paprika
1 csomag (500 g) savanyított káposzta
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál mustármag
4-5 szem borókabogyó
1-2 szál babérlevél
Savanyító lé:
4 dl (400 g) víz (szobahőmérsékletű, nem kell meleg)
25 g só (természetes, nem finomított)
40 g cukor (nyers nád)
0,5 dl ecet (10 %-os)
1. mossuk meg alaposan a paprikákat, vágjuk ki a kacs részt és a magházat (a csípősséget adó kapszaicin miatt érdemes vékony gumikesztyűben dolgozni)
2. töltsük meg a paprikákat a savanyított káposztával jó szorosan (evőpálcával, vagy fakanál végével nyomkodjuk a paprikába egészen a végéig)
3. a megtöltött paprikákat tegyük csírátlanított befőttes üvegbe, amikor az üveg megtelt, keverjük össze a savanyító levet és töltsük fel vele a paprikák közötti részt úgy, hogy ellepje, az üveg szájától 1-1,5 cm maradjon csak ki, majd csavarjuk rá a tetőt lazán (a meleg vízfürdőben tudjon tágulni a savanyító folyadék)
4. állítsuk az üvegeket magasabb falú lábosba, öntsük fel annyi kézmeleg vízzel, hogy az üvegek 3/4-éig érjen, majd forraljuk addig a vizet, amíg a paprikák nagyjából 70 fokosra hevülnek (forrástól számítva kb. 10 perc)
5. óvatosan (még nincs szorosan meghúzva a tető!) emeljük ki és töröljük szárazra az üvegeket, majd húzzuk rá szorosan a tetőt és hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk
Praktika
- alma- és cseresznyepaprika is használható
- ha kevesebb a káposzta, mint a tölteni való paprika, akkor karikázzuk fel a paprikát és töltsük ki vele a réseket, vagy készítsünk egy külön üveget csak szeletekből
Itt is mi szorgoskodunk: