Karalábé leves (laktózmentes, vegán)

Írta: Memi szombat, augusztus 17, 2019

Nyersen, reszelve és lepirítva tésztával, illetve levesnek is imádjuk a karalábét.

Ennek a levesnek az íze tökéletesen a klasszikusé, azonban a habarás tejföl helyett vízzel és citromlével készül, így laktózmentes és vegán is egyben.

Többféle levesbetéttel próbáltuk már, de az orzo (rizs alakú) tésztás verziónál nincs finomabb...

VEGÁN KARALÁBÉ LEVES 4 személyre

2 db nagyobb karalábé
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors
petrezselyem (szárított is lehet)
zellerzöld (szárított is lehet)
2-3 evőkanál napraforgóolaj (hidegen sajtolt)
75 g orzo/rizs alakú tészta (durum)

sűrítéshez:
1 púpozott evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál citromlé (friss)
1 evőkanál víz

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát és a karalábét kockázzuk 1-1,5 cm-es darabokra, a vöröshagymát aprítsuk, a fokhagymát szeljük vékony karikákra, vagy reszeljük, ha intenzívebb ízt szeretnénk
2. az olajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a többi felaprított zöldséget, pár percig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek kellemesen fogkeményre puhulnak
3. amikor kezd puhulni a zöldség, de még nem főtt meg teljesen, adjuk hozzá a tésztát, valamint a zöldfűszereket és fedő alatt, de gyakori keverés mellett főzzük, amíg megpuhul minden zöldség és megfő a tészta is
4. amíg fő a leves, egy kis tálkában keverjük csomómentesre a sűrítő anyagot (habarás)
5. ha megfőttek a zöldségek, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a sűrítő habarást, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze

Praktikák:
- rizsliszt helyett használhatunk teljes kiőrlésű tönköly-, köles-, vagy hajdinalisztet is, mindegyikkel nagyon finom
- ha gluténmentes is cél, akkor figyeljünk, hogy a felhasznált tészta is GM legyen