Töltött padlizsán - hűtőszekrény takarítás módra

Írta: HeF a tesztelŐ kedd, szeptember 13, 2011
A pasi vonal ismét a konyhában kószált... Történt ugyanis, hogy Memi egyik nap éppen a receptek írásával foglalatoskodott, miközben nagy sebességgel közeledett az ebéd idő. Éppen ráértem és kedvem is volt összeütni valami egyszerű, könnyed ételt, de persze az ilyen motivációt általában a következő kérdés követi: "Mit főzzek??" Szerintem mindannyian átéltük már ezt a helyzetet, amikor egyéntől függően következik a rövidzárlat/pánik/unalom (megfelelő aláhúzandó) és már nem is tűnik annyira jó ötletnek a főzés.

Én ezt egy elegáns gondolattal átkötöttem: "Meglátjuk, mit találok!", innentől pedig még izgalmasabbá vált a dolog. Tudom, hogy a receptet átolvasva többen megjegyzik majd, hogy a felsorolt összetevők az ő háztartásukban nem fordulnak elő, de szándékosan erőltettem az étel nevébe a "hűtőszekrény takarítást", mert azt szerettem volna sugallni, hogy ne ragaszkodjunk mereven a jól bevált receptekhez, érdemes időnként bátran belevetni magunkat az ismeretlenbe! Legrosszabb esetben még mindig tudunk rendelni egy pizzát. :-)

Tekintve, hogy ez egy improvizáció, a fűszerezésnél nem adok meg precíz értékeket. Tessék kóstolgatni és természetesen más fűszer(ek) is használhatók.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN - HŰTŐSZEKRÉNY TAKARÍTÁS MÓDRA (4 személyre)

2 db padlizsán
1 db kígyóuborka
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
1 kis dobozos tejföl
1 pohár kuszkusz
1 pohár hántolt zab
fűszerek ízlés szerint (nálam só, fekete bors, fehér bors, görög széna, petrezselyem, curry, majoránna)

1. tegyük fel főni alacsony lángon a hántolt zabot kétszeres mennyiségű vízben, ízesítsük csipet sóval
2. forraljunk fel kb. 4dl vizet és adjuk hozzá a fűszereket:, só, bors (fekete bors), currypor, görögszéna, majoránna
3. tegyük a kuszkuszt egy lezárható edénybe és öntsük fel a felforrt vízzel úgy, hogy legalább egy bő ujjnyi víz álljon fölötte, majd takarjuk le és tegyük félre (nagyjából 5 perc múlva elkészül)
4. mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk félbe és egy kiskanállal kaparjuk ki a közepét úgy, hogy legalább 1cm falvastagság maradjon, vágjuk össze a megmosott petrezselyemleveleket, vágjuk apróra a lila hagymát
5. a kikapart padlizsánt vágjuk apróra, majd keverjük össze az idő közben megdagadt kuszkusszal és az összevágott lila hagymával, petrezselyemmel
6. a keveréket töltsük vissza a kikapart padlizsánba úgy hogy kis halmokat képezünk
7. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat)
8. szórjuk meg a padlizsánok tetejét a reszelt sajttal, majd tegyük őket olívaolajjal kikent tepsibe és süssük amíg a sajt aranybarnára pirul (padlizsán korától is függ a sütési idő, de 30-40 perc alatt biztosan jól átsül, tűpróbával ellenőrizhetjük)
9. amikor a zab alól elfőtt a víz, tegyük szűrőbe és a főzés során keletkezett nyákot vízzel mossuk le
10. a megmosott kígyóuborkát reszeljük le és enyhén sózzuk meg
11. a tejfölbe keverjük bele a fehér borsot, a két gerezd reszelt fokhagymát
12. a lereszelt uborkából csavarjuk ki a levet és egy tálban keverjük össze a megízesített tejföllel

Praktikák:
- húsosok "találhatnak" felvágottat is, amit a töltelékbe kevernek
- bátran próbálkozzunk a hűtőben és a spejzban talált alapanyagokkal, nagy bajt nem csinálhatunk, maximum tapasztaltabbak leszünk, hogy legközelebb mit csináljunk másként


Itt is mi szorgoskodunk: