Rosé boros szőlős pite (tojásmentes)

Írta: Memi szombat, szeptember 24, 2011
Mindenféle ételt készítettünk az ajándékba kapott szőlőből, azonban még így is maradt egy kevés, melyet folyamatosan ide-oda pakolgattam, de már senkinek nem támadt kedve elnassolni.
Gondoltam egy nagyot, készítsünk belőle lekvárt :-) Ahhoz viszont kevés...
Akkor kezdjük el kimagozni, közben biztosan azt is kitalálom, mi legyen belőle.
És úgy lett, mivel volt egy kis maradék rosé bor, megszületett ez a finomság, nem is értem, hogy eddig miért nem készítettem ilyet :-)

Aki vegán étrendet követ, a mézet helyettesítse nyers, természetes cukorral, aki pedig a vajat szeretné kerülni, készítse trópusi olajjal (kókusz, vagy pálma).

ROSÉ BOROS SZŐLŐS PITE 26 cm-es formához (egészségesebb összetevők)

Tészta:

22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 dl víz
Töltelék:
80 dkg piros, vagy vegyes szőlő
2 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 evőkanál méz (jó minőségű termelői)
1/2 dl száraz rosé bor
1/2 citrom leve
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/4 mokkáskanál őrölt gyömbér
1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
2 púpozott evőkanál étkezési keményítő (helyettesíthető fél zacskó főzős vaníliás pudingporral)
2 evőkanál víz

Előkészítés: magozzuk ki a szőlőt, érdemes!
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy a hőálló tálat
2. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
3. enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőforma méretére és terítsük el egyenletesen az előkészített formába, majd süssük elő a pite tésztát 10 percig az 1. pontban írt hőfokon (ha letelt a 10 perc, vegyük ki a sütőből a tésztát)
4. amíg a tészta elősül, készítsük el a krémet, a szőlőt tegyük egy lábosban közepes lángú tűzre, szórjuk meg a cukorral, a fűszerekkel, öntsük rá a mézet, a fél citrom levél és a bort, majd fedő alatt főzzük, amíg kissé levet ereszt (kb. 5 perc)
5. keverjük össze csomómentesre a keményítőt (vagy fél pudingport) a 2 evőkanál vízzel és ha a szőlő leve forr, keverjük a krémbe (rögtön elkezd sűrűsödni, el is lehet zárni a hőt alatta)
6. töltsük a szőlős krémet az elősütött tésztára, terítsük el egyenletesen és süssük készre a süteményt 20-25 perc alatt az 1. pontban írt hőfokon

Praktikák:
- mivel a töltelékhez adott bor alkohol tartalma elforr, gyerekek is ehetik, de el is hagyható a bor
- a fűszereket ízlés szerint lehet kombinálni
- a képen látható sütemény tésztája teljes kiőrlésű rozsliszt és tönköly fehér liszt fele-fele arányú keverékével készült


Itt is mi szorgoskodunk: