Fonott kalács

Írta: Memi péntek, április 29, 2011
Többször is megpróbáltam az elmúlt évek Húsvétjaira olyan kalácsot készíteni, amely megfelelően ízletes sonkával, de akár lekvárral is és mellette még szép is :-)
Eddig több-kevesebb sikerrel jártam, azonban idén sikerült finom, nem túl édes, foszlós kalácsot készíteni.

Ha nem sós jellegű ételek mellé (is) készül, bátran lehet növelni benne a cukor tartalmát, ráadásul tojás- és tejmentesen is készíthető.


FONOTT KALÁCS 4 személyre (egészségesebb összetevők)

3 dl víz
7 dkg cukor (nyers nád) -10 dkg, ha édes kalácsot készítünk
5 dkg olvadt vaj
1/2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
50 dkg liszt (tönköly fehér, teljes kiőrlésű tönköly)
1 csomag szárított élesztő

1. tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, az olvadt vajat, majd a szárazanyagokat és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
2. ha kész a kelesztés, osszuk a tésztát három egyenlő részre, mindhárom tésztadarabot sodorjunk 2-3 cm átmérőjű hengerré, majd hármas fonással fonjuk be (a kezdés és a végpontot jól nyomkodjuk össze és enyhén toljuk a fonat alá), majd hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük a tepsit, tegyük rá a fonott kalácsot (ekkor lehet megkenni tejjel a tetejét) és süssük aranybarnára (40-45 perc)

Praktikák:
- ha nem fontos a tejmentes elkészítés, akkor víz helyett tejjel is készíthető, illetve sütés előtt le lehet kenni tejjel a szebb szín érdekében
- ha édes kalácsot szeretnénk, mindenképp növelendő a cukor mennyisége
- a képen látható kalács vízzel, tönköly fehér lisztből készült, tejjel lekenve sütés előtt