Csokis, zabpelyhes rozskeksz

Írta: Memi péntek, április 22, 2011
Könnyen elkészíthető, egészséges finomság a reggeli kávé, tea mellé...

CSOKIS, ZABPELYHES ROZSKEKSZ 15-20 db

10 dkg vaj
8 dkg nádcukor
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg zabpehely
1/2 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
5 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
1 db tojás (szabadtartású)

1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-es fokozat, 180 fok) és a sütőtepsit kivajazzuk
2. az olvadt vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
3. lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat és a darabolt csokit összekeverjük
4. a lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
7. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Praktikák:
- bármilyen (teljes kiőrlésű) lisztből elkészíthető
- csokoládé mellett / helyett darabolt diót is adhatunk a tésztához
- a darabszám a kívánt sütemény mérettől függ (amikor a kóstoltatáshoz készítem kb. 2 cm átmérőjű darabokból 75-80 db lesz, ha magunknak készítem malomkerék méretben, akkor 15-20 db lesz)