Cukkinis langalló egyszerűen (kevert tésztával)

Írta: Memi szerda, szeptember 29, 2010
A langalló eredendően kenyérlángos, leginkább a pizzához hasonlító, kenyértésztából, változatos feltétekkel készített étel. Egyes források szerint eredete török, mások szerint szlovák, az azonban biztos,hogy napjaink -gasztronómiai és minden más- fesztiváljainak elengedhetetlen eledele...
Az egyszerű langalló sem nem kenyér, sem nem lángos, a recept úgy alakult ki, hogy gyors, könnyen elkészíthető, gyúrás, kelesztés nélküli lepényt szerettünk volna enni.
A recept megszületett, azóta az egyik kedvenc egészséges "gyorsétel", szinte bármilyen feltéttel el lehet készíteni az alap tésztára.

CUKKINIS LANGALLÓ EGYSZERŰEN 4 személyre (egészségesebb összetevők)

20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
2 dl víz
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
0,5 dl olívaolaj (extra szűz)
2 db közepes cukkini
2 db közepes paradicsom
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt (kemény)
só (természetes, nem finomított)
bors
oregano

1. begyújtjuk a sütőt 175 fokra (3,5-es fokozat)
2. a tésztához összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, szódabikarbóna, sütőpor), ízesítjük csipet sóval és oreganoval
3. egy másik tálban összekeverjük a tésztához a nedves hozzávalókat (tojás, tej, olaj), majd a szárazanyaghoz öntjük
4. elkeverjük a tésztát és kiolajozott hőálló tálban egyenletesen elterítjük
5. a tésztát betesszük a sütőbe és 10 percig az 1. pontban írt hőfokon sütjük, majd kivesszük a sütőből
6. amíg a tészta sül, megtisztítjuk a zöldségeket, a cukkinit és a fokhagymát vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot apróra kockázzuk
7. kevés olajon, csipet sóval és tört borssal kicsit megpirítjuk a fokhagymát, majd rátesszük a paradicsomot és fedő alatt főzzük
8. amint a paradicsom levet eresztett, beletesszük a cukkinit és tovább főzzük
9. ha a cukkini enyhén megpuhult, kész a ragu, amelyet egyenletesen eloszlatunk a tészta tetején
10. megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe 15-20 percre (1. pontban írt fokon), amíg aranybarna lesz a sajt

Praktikák:
- illik a feltétbe még a spenót, vörös-, lila-, új- és medvehagyma, bazsalikom, brokkoli, padlizsán, juhtúró, kecskesajt, tejföl, tojás, olajos tonhaltörzs, stb. és ezek számtalan verziója
- a tészta ragacsos állagú a sütés előtt, ezért ajánlott nedves kanállal eloszlatni a tálban
- fenti adag egy 29x19-es ovális tálban 1,5 cm-es tésztarétegre elég, ennél vastagabb tészta nem szükséges
- önmagában is fenséges, azonban lehet köretként is tálalni, vagy salátát felszolgálni mellé
- változatossá tehető azzal is, ha a tésztába tetszés szerinti fűszereket keverünk

Itt is mi szorgoskodunk: