Grillcsirke gabonával és sült zöldséggel
Írta: Memi
péntek, szeptember 24, 2010
A szavazás eddigi eredménye alapján meghajolva a többség és drága "vércse" párom akarata előtt, a mai menüben hús szerepel főételként. Szerencsére, vagy sajnos, nem igazán szeretem a húst, azonban igyekszem olyan köreteket készíteni mellé, hogy az is jóllakjon, aki sorstárs.
GRILLCSIRKE GABONÁVAL ÉS SÜLT ZÖLDSÉGGEL 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1 db kisebb egész csirke (szabadtartású)
1 bögre (2 dl) bulgur
1 bögre (2 dl) kuszkusz
4-5 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 db cukkini
kevés só (természetes, nem finomított)
1. csirkét megmossuk, bőrét megtisztítjuk és ízlés szerint fokhagymával megtűzdeljük és megsózzuk
2. grillnyársra feltűzzük és alsó-felső melegítéssel 1 órát 200 fokon, majd csak felső melegítéssel 1 órát
3. sárgarépát megpucoljuk, cukkinit megmossuk és felkarikázzuk, hőálló edénybe pici olajra sorba fektetjük, picit sózzuk, borsozzuk
4. a bulgurt 2-szeres mennyiségű enyhén sózott vízben feltesszük főni, a legkisebb lángon kb. 15 perc, amíg a víz elfő alóla
5. a kuszkuszhoz felforralunk enyhén sózott vizet és annyit ráöntünk, hogy bővel ellepje, majd lefedjük, kb. 5 perc alatt felszívja a vizet
6. ha minden megfőtt, sült, puhult, tálalhatunk
Praktikák:
- a csirke bőre alá lehet tenni kolbász karikákat, bacont, hagymát
- a bulgur és a kuszkusz tetszőlegesen ízesíthető kurkumával, curryvel, sáfránnyal, indiai fűszerekkel, főtt zöldségekkel, hús- vagy zöldséglével
- a sült zöldségköretbe természetesen bármilyen zöldség variálható
Itt is mi szorgoskodunk: