Paprikás krumpli bulgurral (vegán)

Írta: Memi szombat, február 27, 2016
Fűszerezésében "klasszikus" paprikás krumpli virsli és kolbász helyett bulgurral.
Érdemes kipróbálni, nagyon ízletes egytálétel.

Ecetes céklával tálaljuk.

PAPRIKÁS KRUMPLI BULGURRAL

1 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg bulgur
3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
1 teáskanál köménymag
3 db babérlevél
1/2 teáskanál őrölt babér
só (természetes, nem finomított)
tört bors

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a krumplit kockázzuk 2-3 cm-es darabokra, a hagymát szeljük apróra
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát pici sóval (így könnyebben kiengedi a levét és az ízét), majd reszeljük hozzá a fokhagymát és pár másodpercig pirítsuk
3. szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük át és tegyük bele a krumplit, majd adjuk hozzá a bulgurt
4. öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
5. ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, babérral és fedő alatt főzzük, amíg az összetevők megfőnek és nagy része elfő a víznek

Praktikák:
- ha főzés közben elfő a leve, pótoljuk, ízlés szerinti szaft mennyiséget hagyva
- egész és őrölt kömény is használható fűszerezésként
- lehet bele tenni még felkockázott zöldpaprikát (akár csípőset) és paradicsomot is
- húsevők tehetnek bele 1 pár virslit és egy kis kolbászt felkarikázva, mielőtt a krumpli teljesen megfő