Ferdinánd tekercs, vagy aranygaluska?
Írta: Memi
péntek, július 03, 2015
Talán mindegy is, lényeg az, hogy egyszerűen elkészíthető, mutatós és nagyon ízletes csemege.
Bármilyen ünnepi asztalnak méltó dísze, de egy szimpla hétvégére is megéri a munkát...
Tálalhatjuk vaníliás sodóval, de anélkül is finom.
FERDINÁND TEKERCS (ARANYGALUSKA KOMBI) 12 tekercs
350 g liszt (300g tönköly fehér, 50g teljes kiőrlésű)
50 g cukor (nyers nád)
30 g hideg vaj
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 cs porélesztő
2 g só (természetes, nem finomított)
csipet fahéj
1/4 citrom reszelt héja (kezeletlen)
150 ml tej
töltelékhez:
100 g szobahőmérsékletű vaj
100 g cukor (nyers nád)
50 g darált dió
50 g mazsola
1 mokkáskanál őrölt vanília
locsoláshoz:
200 ml tej
2 ek cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt vanília
sodóhoz:
10 g keményítő
4 dl tej
1 mokkáskanál őrölt vanília
50 g cukor (nyers nád)
1. mérjük ki a lisztet, keverjük el
benne a sót, a citromhéjat, a fahéjat, majd reszeljük hozzá a hideg
vajat (tökreszelővel) és morzsoljuk el a lisztben
3. gyúrjuk össze a tésztát (nagyon enyhén ragacsos), majd lefedve kelesszük duplájára meleg helyen (kb. 30 perc)
4. amíg kel a tészta, kézi habverővel keverjük habosra a töltelékhez a vajat a cukorral, egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik, készítsük elő (daráljuk le) a diót és áztassuk be a mazsolát
6. kenjük el a tésztalapon egyenletesen a habosra kevert cukros vajat, szórjuk meg a darált dióval és a kinyomkodott mazsolával
7. egyenletesen tekerjük fel a hosszabb oldalra merőlegesen és a tekercset vágjuk 2,5-3 cm széles csíkokra (kb. 12 db)
8. vajazzuk ki a sütőformát (legyen pereme, hogy a mártás ne folyjon ki), helyezzük el benne a tekercseket úgy, hogy kissé tudjon még kelni és letakarva pihentessük 20 percig
9. ha letelt a pihentetés, kenjük meg a csigák tetejét a maradék felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben süssük először 15 percig
10. keverjük össze a locsoláshoz az összetevőket és, ha letelt az első sütés ideje, óvatosan locsoljuk meg a csigákat
11. tegyük vissza további 10-15 percre a süteményt, amíg aranybarna lesz és a folyadékot is láthatóan felszívta
FONTOS: sütés után néhány perc pihentetés után borítsuk ki a tésztát egy tányérra (tányért ráfektetünk, óvatosán átborítjuk, majd másik tányért ráfektetünk és visszafordítjuk), mert a cukros folyadék könnyen beleköt a sütőtálba a tésztával együtt
12. készítsük el a sodót, a keményítőt keverjük el 2 evőkanálnyi tejben, a maradék tejet, a cukorral és a vaníliával tegyük fel főni, majd amikor forrni kezd, keverjük hozzá a keményítős tejet folyamatos kevergetés mellett
Praktikák:
- ha tejmentesség a cél vaj helyett használjunk ghí-t, tej helyett pedig vizet
- a töltelékbe kevés, illetve fahéj narancslekvár is kerülhet
- ha egyszerű Ferdinánd tekercset szeretnénk készíteni, akkor a töltelékből a diót és a mazsolát hagyjuk el
Címkék: aranygaluska, egyszerű, Ferdinánd, mártás, öntet, sodó, tekercs, teljes kiőrlésű, tönköly, vanília