péntek, július 03, 2015

Ferdinánd tekercs, vagy aranygaluska?

Talán mindegy is, lényeg az, hogy egyszerűen elkészíthető, mutatós és nagyon ízletes csemege.
Bármilyen ünnepi asztalnak méltó dísze, de egy szimpla hétvégére is megéri a munkát...

Tálalhatjuk vaníliás sodóval, de anélkül is finom.

FERDINÁND TEKERCS (ARANYGALUSKA KOMBI) 12 tekercs

tésztához:
350 g liszt (300g tönköly fehér, 50g teljes kiőrlésű)
50 g cukor (nyers nád)
30 g hideg vaj
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 cs porélesztő
2 g só (természetes, nem finomított)
csipet fahéj
1/4 citrom reszelt héja (kezeletlen)
150 ml tej

töltelékhez:
100 g szobahőmérsékletű vaj
100 g cukor (nyers nád)
50 g darált dió
50 g mazsola
1 mokkáskanál őrölt vanília 

locsoláshoz:
200 ml tej
2 ek cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál őrölt vanília

sodóhoz:
10 g keményítő
4 dl tej
1 mokkáskanál őrölt vanília
50 g cukor (nyers nád)

1. mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót, a citromhéjat, a fahéjat, majd reszeljük hozzá a hideg vajat (tökreszelővel) és morzsoljuk el a lisztben
2. készítsünk egy kis mélyedést a lisztben, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, majd öntsük fel a tejjel és adjuk hozzá a felvert tojás 3/4 részét (a maradék a kenéshez kell)
3. gyúrjuk össze a tésztát (nagyon enyhén ragacsos), majd lefedve kelesszük duplájára meleg helyen (kb. 30 perc)
4. amíg kel a tészta, kézi habverővel keverjük habosra a töltelékhez a vajat a cukorral, egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik, készítsük elő (daráljuk le) a diót és áztassuk be a mazsolát
5. ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vékony téglalapra (kb. 35x40-es) úgy, hogy a keskenyebb oldal nézzen felénk, mert innen kezdjük majd a tekerést
6. kenjük el a tésztalapon egyenletesen a habosra kevert cukros vajat, szórjuk meg a darált dióval és a kinyomkodott mazsolával
7. egyenletesen tekerjük fel a hosszabb oldalra merőlegesen és a tekercset vágjuk 2,5-3 cm széles csíkokra (kb. 12 db)
8. vajazzuk ki a sütőformát (legyen pereme, hogy a mártás ne folyjon ki), helyezzük el benne a tekercseket úgy, hogy kissé tudjon még kelni és letakarva pihentessük 20 percig
9. ha letelt a pihentetés, kenjük meg a csigák tetejét a maradék felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben süssük először 15 percig
10. keverjük össze a locsoláshoz az összetevőket és, ha letelt az első sütés ideje, óvatosan locsoljuk meg a csigákat
11. tegyük vissza további 10-15 percre a süteményt, amíg aranybarna lesz és a folyadékot is láthatóan felszívta
FONTOS: sütés után néhány perc pihentetés után borítsuk ki a tésztát egy tányérra (tányért ráfektetünk, óvatosán átborítjuk, majd másik tányért ráfektetünk és visszafordítjuk), mert a cukros folyadék könnyen beleköt a sütőtálba a tésztával együtt 
12. készítsük el a sodót, a keményítőt keverjük el 2 evőkanálnyi tejben, a maradék tejet, a cukorral és a vaníliával tegyük fel főni, majd amikor forrni kezd, keverjük hozzá a keményítős tejet folyamatos kevergetés mellett

Praktikák:
- ha tejmentesség a cél vaj helyett használjunk ghí-t, tej helyett pedig vizet
- a töltelékbe kevés, illetve fahéj narancslekvár is kerülhet
- ha egyszerű Ferdinánd tekercset szeretnénk készíteni, akkor a töltelékből a diót és a mazsolát hagyjuk el