Savanyított retek

Írta: Memi hétfő, május 06, 2013
Viszonylag kevés savanyúságot eszünk, de akkor mindenképpen saját készítésűt.
A retket különösen szeretjük, épp kapóra jött a készlet felhalmozás, így egy csomagból el is készült ez a különleges finomság, melynek alapötletét ITT találtam.

Fontos: egy csepp / csipet / icipici sót sem szabad a lébe, vagy a retekre tenni, mert megköti a vizet és a zöldség nem marad ropogós!


SAVANYÍTOTT RETEK 2 személyre

5 szem nagyobb retek
1 db pici vöröshagyma
50 ml víz
50 ml fehérborecet (6%-os)
50 g cukor (nyers nád)
1 teáskanál fehér mustármag
1 teáskanál fekete mustármag
csipet őrölt gyömbér

1. távolítsuk el a retek zöldjét (remek pesto készíthető belőle), majd mossuk meg alaposan a gumókat, karikázzuk vékonyra, a vöröshagymát tisztítsuk meg és szeljük vékony csíkokra
2. egy lábosban keverjük össze a vizet, az ecetet, a cukrot a mustármagokkal és a gyömbérrel, melegítsük addig, amíg a cukor felolvad, ekkor adjuk hozzá a retket, a hagymát és főzzük, amíg forrni kezd
3. tegyük tiszta befőttes üvegbe, ha kihűlt, tároljuk hűtőben fogyasztásig

Praktikák:
- a fűszerezés ízlés szerint változtatható
- nem szabad sót hozzáadni, mert megpuhul a retek
- elegendő a megadott vízmennyiség, bár elsőre kevésnek tűnt