Reteklevél pestos tészta sült retekkel

Írta Memi csütörtök, május 26, 2011 Nincs hozzászólás
Nagyon régóta tartozom ezzel a recepttel, egy picit elszólított a munka a blog mellől :-)
Ezt a tésztát is elkészítettem a Főzőiskolai tésztalakomán, azonban itt még nem írtam meg a pontos receptet, ami gyakorlatilag gyerekjáték...

Arra érdemes figyelni, hogy friss, ha lehet zsenge reteklevelet használjunk és természetesen mindig nagyon alaposan mossuk meg. Bevallom a hitelesség kedvéért kipróbáltam lapulevél méretű reteklevéllel is, azzal is elkészíthető, de közel sem olyan finom, mint a zsenge, egy picit talán még kesernyés is (ezt lehet enyhíteni csipet cukorral és pár csepp citromlével, de javaslom inkább a zsenge leveleket...).

Az étel elsőre kifejezetten meghökkentő, már az alapanyag beszerzés is mosolyt csalt az arcomra, nem csak a csábító, pirosló retekszemek miatt, hanem a zöldséges arcát látva, amikor megtudja, hogy a zöldje marad, mert most (főképp) arra van szükségem, ja és nem nyuszinak lesz :-)

Aki szeret kísérletezni, mindenképp javaslom kipróbálni, eddig a kétkedőket meggyőzte, igazi friss, könnyű és gyors ebéd...

A reteklevél pesto receptet már korábban leírtam, ide is bemásolom, hogy ne kelljen keresgetni.

RETEKLEVÉL PESTOS TÉSZTA SÜLT RETEKKEL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

Reteklevél pesto:
1 csomag (zsenge) vajretek levele
1-2 gerezd fokhagyma -ízlés szerint
3 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
csipet só (himalája)
tört bors

Tészta:
50 dkg tészta (durum, vagy teljes kiőrlésű)
só (himalája)
olivaolaj (extra szűz)

Sült retek:
1 csomag vajretek
3-4 szál újhagyma -ízlés szerint
2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
csipet só (himalája)
tört bors

1. tegyük fel a tésztavizet főni (ekkor csak só kell bele, az olaj majd a kifőtt tésztára szükséges), amikor lobogva forr, tegyük bele a tésztát és időnként megkeverve főzzük ki fogkeményre (ha leszűrtük nem kell lemosni, hanem kevés olivaolajjal locsoljuk meg és keverjük át, így nem ragad össze)
2. amíg fő a tészta készítsük el a pestot, ehhez alaposan átnyomkodva, meleg vízzel mossuk meg a reteklevelet, majd a reteklevél pestonál írt összetevőkkel tegyük a turmix, vagy aprító gépbe és alaposan keverjük össze
3. tisztítsuk meg a retek fejeket és az újhagymát, majd a retkeket méretüktől függően végjuk félbe, vagy negyedbe, az újhagymát pedig karikára
4. tegyünk fel serpenyőben 2 evőkanál olajat, majd amikor felhevült az olaj, dobjuk bele az újhagymát és a retket, sózzuk, borsozzuk és néhány percig süssük (jó, ha átforrósodnak, de ropogósok maradnak)
5. tálaláskor a meleg tésztára kerül a pesto és arra az újhagyma-retek páros

Praktikák:
- lehet hozzá adni ízlés szerint további fűszereket, bazsalikomot
- a pestot fel lehet használni mártogatónak, vagy szendvicskrémnek is

Napi útmutató: "Engedd meg magadnak, hogy nagyszabású álmaid legyenek." Dorren Virtue -A.