Diós zellerfasírt mézes-mázas garnélával

Írta: Memi hétfő, december 05, 2011
Egyik éjjel messze elkerült az álommanó, akkor született ez a recept. A vöröskáposzta fasírt sikere után eszembe jutott, hogy zellerből is el lehetne készíteni és innen nem volt megállás. Jött a dió ötlet és, hogy HeF-nek is kedvezzek -illetve épp kapóra jött az akciós hétvége- egy kis garnélát terveztem mellé, mivel úgy emlékeztem, hogy a tengeri herkentyűkhöz nagyon illik a zeller...

Még egy kis mártást kevertem és máris kész lett az ünnepi eledelt, melyet akár a karácsonyi asztalra is el tudok képzelni :-)

DIÓS ZELLERFASÍRT MÉZES-MÁZAS GARNÉLÁVAL

zellerfasírt (16 db):

80 dkg zellergumó (tisztítva kb. 50 dkg)
10 dkg darált dió
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 teáskanál borsikafű (lehet tört bors helyette)
só (természetes, nem finomított)
nagy marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű)
olaj a sütéshez

mézes-mázas garnéla:

személyenként 1-2 db tisztított garnéla farok
1 evőkanál birslekvár -opcionális
2 evőkanál méz
1 mokkáskanál chilipehely (vagy kis darab chili)
1,5 citrom leve
1 narancs leve

Előkészítés:
- a tisztított rákfarkakat tegyük egy magasabb falú tányérba és nyomjuk rá 1 citrom és a narancs levét, sütésig hagyjuk ebben

1. tisztítsuk meg a zellergumót, majd reszeljük nagyon apróra (aprító géppel, ha van)
2. adjuk a reszelt zellerhez a darált diót, a borsikafüvet és a lisztet, majd kevés sót és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll)
3. evőkanállal adagolva, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a zsemlemorzsában
4. serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1-1,5 cm-ig érjen az edény falán nézve
5. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
6. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)
7. amíg sülnek a fasírtok keverjük ki a mázat, a lekvárt a mézet keverjük össze a fél citrom levével, adjuk hozzá a chilipelyhet (vagy apróra vágott chilit)
8. legvégül süssük meg a rákfarkakat, vegyük ki a citrusok levéből, csepegtessük le és forró serpenyőben mindkét oldalukon 1-2 percig süssük (amíg szépséges fehér színűek lesznek)

Praktikák:
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat

Itt is mi szorgoskodunk: