Spárga elkészítése

Írta: Memi kedd, június 14, 2011
Sok-sok évvel ezelőtt HeF-nek Hollandiába kellett utazni munka ügyben. Mivel akkor még ritkaságnak számított, hogy repülő, hogy külföld, így szorongással vegyes örömmel vártuk az utazását és még nagyobb izgalommal a hazatérését.

Meglepetésemre a gyors úti élménybeszámolót részletesen taglalt gasztro élménybeszámoló követte, amely gyakorlatilag kizárólag egy -akkor számomra még ismeretlen- növény köré épült, ami nevezetesen a spárga volt. A kint töltött néhány nap alatt minden létező felhasználási lehetőséget bemutatták HeF-nek, leves, krémleves, saláta, főétel és még a desszert is spárgából készült... Na igen, épp a szezonban utazott a Kedves :-)

Gondolom érthetően, eme szoros kapcsolat után nem igazán lelkesedett, amikor felvetettem, hogy készítek én is szívesen :-)
És ez így is maradt hosszú ideig, azonban győzött a kíváncsiságom, Nála pedig valószínűleg enyhültek az emlékek, így beadta a derekát.

Sokáig keresgéltem, hogyan kell pucolni, megfőzni, van-e kesernyés íze és ha van, lehet-e enyhíteni...
Bevallom, a most bemutatott főzési módszer általam már bejáratott és ez vált be leginkább, jellemzően nem szoktam öntetet készíteni hozzá, így is finom köretnek, vagy csak úgy, magában...


SPÁRGA ELKÉSZÍTÉSE 4 személyre (egészségesebb összetevők)

2 köteg spárga -nálam vegyesen fehér és zöld
2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)
1 teáskanál kapor -lehet szárított is
tört bors - opcionális

1. tisztítsuk meg a spárgát az alábbiak szerint:
- fehér: alulról 2-3 cm-re hajlítsuk meg a szárat (sípot) és ahol eltörik, ott válasszuk le a talpát (ez fásabb, keményebb, nem használjuk fel), majd a a fej 3-5 cm részét kihagyva vékonyan pucoljuk körbe a sípot,
- zöld: nem kell megpucolni, csak a síp alját kell letörni, vagy levágni, úgy, mint a fehérnél
2. tegyünk fel forrni vizet (érdemes alacsonyabb falú, de nagyobb lábasban főzni, hogy beférjenek fektetve a spárgák, vagy magas falú tésztafőző edényt használjunk, amelybe állítva férnek a zöldségek)
3. adjuk a főzővízhez a sót, cukrot, kaprot, borsot és melegítsük, amíg forr
4. ha forr a víz, tegyük bele a spárgákat és 3-4 percig főzzük (roppanósabb állagot 1,5 perc főzéssel kapunk)
5. ha eltelt a főzési idő, szűrjük le a spárgát és tálaljuk

Praktikák:
- a profik hideg vizes, vagy jeges fürdőbe szűrik le a spárgát, azért, hogy rögtön lehűljön a zöldség, így nem puhul tovább, én ezt nem tettem, enélkül is finom, fogkemény, de ne főzzük tovább a fent írtnál,
- a spárga vastagságától függ a főzési idő, ha vékony, akkor a 6 percet, ha vastag, akkor a 8 percet tartsuk (aki roppanósabban szereti, az kipróbálhatja 3-4 perc közötti főzési idővel is)
- jól illik hozzá a kapor-, vagy a mustár mártás, de akár egy kevés olvadt vaj is
- a cukor elhagyható, azonban enyhíti az esetleges kesernyésségét a spárgának
- lehetőség szerint friss, lédús, nem fonnyadt spárgát használjunk

Itt is mi szorgoskodunk: