Wakame (tengeri alga) saláta

Írta: Memi szombat, október 23, 2010
A tengeri alga Japán és Korea jellemző eledele évszázadok óta, Európában szárítva és sózva ismert, használható leveshez (miso), salátának és köretként.
Gazdag jódban, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokat tartalmaz, már a szépségipar is felfigyelt rá.

WAKAME (TENGERI ALGA) SALÁTA
4 személyre

1 db paradicsom
10 dkg surimi (rákhús imitáció)
5 dkg wakame (szárított tengeri alga)
10 dkg tartármártás

1. szeljük fel 2x2 cm-es darabokra a szárított algalapot és áztassuk be (tisztított) vízbe, bőven lepje el
2. mossuk meg a paradicsomot és szeljük apró kockára
3. forró serpenyőben süssük 1-2 percig a surimi rudak mindkét oldalát (enyhén arany színűre), majd amikor kihűlt szeljük fel 1 cm széles darabokra
4. készítsük el a tartármártást (majonéz, tejföl, mustár, fehér bors, citromlé, csipet cukor, só)
5. öntsük le az algalapról a vizet (akkor jó, ha ruganyosra szívta magát és világosabb színe lett) és nyomkodjuk alaposan ki
6. adjuk az algához a paradicsom és surimi kockákat, öntsük rá a tartármártást és alaposan keverjük össze

Praktikák:
- lehetőség szerint házi készítésű majonézt használjunk
- a surimi és paradicsom mennyisége ízlés szerint növelhető
- az algalap áztatóvizébe csepegtethető citromlé, kissé enyhíti az illatát