Paradicsomleves
Írta Memi
péntek, október 08, 2010
2 hozzászólás
Jellemzően hasonló ízvilággal készítették az ételeket anyukáink, mégis a paradicsomleves teljesen eltérő volt a két családnál, így közös nevezőre kellett hoznunk a saját háztartásunk kialakításának kezdetén.
Férjecske sósan, borsosan, én pedig édesen szerettem. Sok-sok finomhangolást követően kialakult a "harmadik család" változata, melyet mindketten igazi kedvencnek tekintünk, picit kevesebb édesség, picit kevesebb borsosság, egy pici rizs és máris kész...
Férjecske sósan, borsosan, én pedig édesen szerettem. Sok-sok finomhangolást követően kialakult a "harmadik család" változata, melyet mindketten igazi kedvencnek tekintünk, picit kevesebb édesség, picit kevesebb borsosság, egy pici rizs és máris kész...
PARADICSOMLEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 l passzírozott paradicsom (100%, házi)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
3-5 dl víz
1 db zeller
1 marék rizs (barna)
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1. a zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát
vízszintesen félbevágjuk, a fokhagyma gerezdeket és a zellert negyedeljük
2. kevés olajat hevítünk, majd a hagymákat megfuttatjuk kevés sóval és borssal
3. a passzírozott paradicsomot ráöntjük a hagymára, felöntjük vízzel, ízesítjük a cukorral, sóval, borssal
4. beleszórjuk a rizst
5. fedő alatt főzzük, amíg a rizs megfő
Praktikák:
- a zeller zöldjét is bele lehet tenni
- rizs helyett a kedvelt betűtésztával is készíthető
- tálalás előtt vegyük ki a vöröshagyma, -illetve, aki nem kedveli- a zeller darabjait
- a víz mennyiségével szabályozható a leves sűrűsége ízlés szerint
- friss paradicsomból is készíthető, igény szerint turmixolva (turmixolás előtt vegyük ki az ízesítő zöldségeket, ha nem szeretnénk túl intenzív ízt), vagy darabosan
- a képen látható leves sztívia cseppel készült, ezért kissé sötétebb

2. kevés olajat hevítünk, majd a hagymákat megfuttatjuk kevés sóval és borssal
3. a passzírozott paradicsomot ráöntjük a hagymára, felöntjük vízzel, ízesítjük a cukorral, sóval, borssal
4. beleszórjuk a rizst
5. fedő alatt főzzük, amíg a rizs megfő
Praktikák:
- a zeller zöldjét is bele lehet tenni
- rizs helyett a kedvelt betűtésztával is készíthető
- tálalás előtt vegyük ki a vöröshagyma, -illetve, aki nem kedveli- a zeller darabjait
- a víz mennyiségével szabályozható a leves sűrűsége ízlés szerint
- friss paradicsomból is készíthető, igény szerint turmixolva (turmixolás előtt vegyük ki az ízesítő zöldségeket, ha nem szeretnénk túl intenzív ízt), vagy darabosan
- a képen látható leves sztívia cseppel készült, ezért kissé sötétebb
Na, ez az egy olyan étel van, amire a férjemet 20 év alatt sem sikerült ráhangolni! :)) Még a kóstolásáig sem hajlandó eljutni.
VálaszTörlésNa de sebaj, én imádom! Hasonlóan készítem én is.
Néha teszek rá egy kis reszelt sajtot...nyami!
Önts bele egy kupica vodkát és mond azt, hogy bloody mary :-)
VálaszTörlés