Marcipánnal töltött szilvás muffin

Írta: Memi kedd, október 19, 2010
A muffin változatainak a száma a végtelennel egyenlő. Lehet készíteni gyümölcsöset, zöldségeset, fűszereset, csokoládésat, sósat, édeset, mázasat, magasat, laposat és ezek bármely kombinációját.
Felhasználási lehetősége is hasonlóan széleskörű, lehet reggeli, tízórai, uzsonna, köret, főétkezés utáni desszert, vagy csak úgy nasi, ha ráadásul figyelünk az összetevőkre, még egészséges is.
A környezetünkben lévő gyerekek kedvenc süteménye, ha kisebb méretű formában sütöm, épp elfér az apró kezükben, nem akadályozza a bicikli kormányzását sem...
Lenti recept tésztája tekinthető alapreceptnek is, a töltelék mindenki fantáziájára bízva...

MARCIPÁNNAL TÖLTÖTT SZILVÁS MUFFIN
8-12 db (egészségesebb összetevők)

2,5 dkg mandula marcipán (jó minőségű, magas mandula tartalommal)
8-12 szem szilva
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2,5 dl tej (gabonaital, vagy víz)
0,5 dl olívaolaj (extra szűz)
1 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál őrölt fahéj

1. begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat gázsütőn) és előkészítjük a muffin sütő formákat (aki kedveli, tegyen a muffinok helyére papír kapszlit)
2. megtisztítjuk és kimagozzuk a szilvát és minden mag helyére egy szilvamag nagyságú marcipán darabot nyomunk a két fél szilva közé
3. összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, cukor, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj)
4. összekeverjük a nedves összetevőket, mérőedényben kimérjük a tejet, beleöntjük az olajat és a felütött tojást, majd egyenletesen elkeverjük
5. a nedves összetevőket a szárazanyagokhoz öntjük és alaposan összekeverjük
6. a formák aljába kanalazunk 0,5 cm magasan tésztát
7. minden forma középre ültetünk egy szilvát (két fél összenyomva a mag helyén lapuló marcipánnal)
8. 1-2 evőkanál tésztával befedjük a szilvát és feltöltjük a muffin oldalát
9. az 1. pontban írt fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük
10. a formából hideg sütőrácsra kiszedve hagyjuk kihűlni

Praktikák:
- egyesével töltsük fel a formákat tészta, szilva, tészta sorrendben, mivel a végleges darabszám jelentősen függ a sütőforma méretétől
- nagyobb sütőforma (magasság 4 cm, átmérő 7 cm) esetén 8 db muffinra elegendő a recept
- értelemszerűen a szilva szükséges darabszámát is befolyásolja a sütőforma nagysága
- fahéj mellett/helyett mézeskalács fűszerrel is készíthető
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült