Puncs fagylalt

Írta: Memi kedd, július 10, 2012
Csokoládé, vanília, puncs... Gyakorlatilag ezzel ki is merült a választék, így gyerekkoromban nem volt túl nehéz a döntés a fagylaltosnál. A vaníliát nem igazán szerettem, így maradt a csoki-puncs kombi. 
Ami a választási helyzetet mégiscsak eredményezte az a csavaros, gépi fagyik megjelenése volt. Ezekért rajongtam, már a látvány, ahogy elkészült is felért egy élménnyel, hát még az íze, egyetlen apró bökkenő volt, hogy csoki-puncs párosítást akkor még nem lehetett kérni (vagy sima, egy ízű, vagy a vaníliával kombinált változat).

Ez a fagyi az "igazi", békebeli puncs ízhez hasonlít, így nálunk nagy kedvenc lett.

PUNCS FAGYLALT 3 dl

2 dl habtejszín
5 dkg cukor (nyers nád, agave szirup)
5 dkg mazsola
0,25 dl rum
1/2 mokkáskanál céklapor

1. áztassuk a mazsolát a rumba és hagyjuk, hogy megszívja magát
2. adjuk a cukrot, a céklaport és a mazsolát a -fel nem szívott- rummal együtt a tejszínhez, majd rövid ideig, de alaposan keverjük össze habverővel (ne keverjük magas fokozaton és sokáig, mert vajjá köpüljük a habtejszínt)
3. öntsük a keveréket egy műanyag dobozba és lefedve tegyük a fagyasztóba, majd 2 óránként keverjük át alaposan, kb. 3-4-szer, így krémesre fagy

Praktikák:
- a habtejszín magas fokozaton, sokáig felverve vajjá alakul
- a mazsola bőséges ehhez az adaghoz, bátran csökkenthető, a rumot ízlés szerint növelhetjük
- ha gyermekek is esznek belőle, akkor a rumból forraljuk el az alkoholt és utána áztassuk bele a mazsolát
- konyakkal is kipróbáltuk, finom, de az igazi karakteres puncsfagyi íz rummal van