Tojástekercs

Írta: Memi péntek, október 15, 2010
A tojás évszázadokon keresztül alapvető élelmiszernek számított, világszerte az élet kezdetét jelképezi, a termékenység és az újjászületés szimbóluma, emiatt is lett a Húsvét egyik jelképe.
Napjainkban számtalan érv és ellenérv lát napvilágot arról, hogy jó-e a tojás fogyasztása, vagy sem.
Ennek eldöntése természetesen egyéni feladat, kinek hogyan illeszthető az étrendjébe, gondolkodásmódjába.
Az azonban fontos, ha része a tojásfogyasztás az étkezési kultúránknak, ügyeljünk arra, hogy ellenőrzött, napot, magokat látott, kapirgáló tyúkoktól származó, friss tojást fogyasszunk.

TOJÁSTEKERCS
2 személyre (egészségesebb összetevők)

4 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 db kaliforniai, vagy piros színű paprika
1 kis marék olivabogyó
1 fej lilahagyma
10 dkg feta sajt
4 szelet bacon, vagy feketeerdő sonka
csipet só (természetes, nem finomított)

1. a paprikát és a sajtot csíkokra, a magozott olajbogyót karikára szeljük, a tojásokat egy tálba ütjük és felverjük csipet sóval
2. serpenyőt felmelegítjük és enyhén megsütjük a sonka mindkét oldalát
3. a sonkát kivesszük és a lilahagymát is megfuttatjuk, amíg enyhén aranybarna színt kap
4. kitesszük a hagymát és megsütjük a tojáslepényt mindkét oldalán (mint a palacsintát)
5. ha megsült a lepény melegen megtöltjük, először a sonkával borítjuk, majd a sajtot, paprikacsíkot, oliva bogyó karikákat, hagymát középre helyezzük, és a lepényt feltekerjük

Praktikák:
- ha vékony lepényt sütünk, akkor érdemes a tekerésnél hajtásokhoz is tenni tölteléket, nemcsak középre
- tetszés szerint bővíthető a töltelék köre (gomba, más sajtok, uborka, stb.)
- vendégváráshoz szeljük karikákra falatkáknak