Egyszerű zöldségleves

Írta: Memi vasárnap, október 17, 2010
A mi családunk a leveses fajtához tartozik, mindegy, hogy ragu, krém, becsinált, gyümölcs, vagy zöldség, csak leves legyen. Különösen igaz ez a hűvösebb napokra, amikor egy tál jó meleg leves, akár a főétkezést is tudja pótolni, felmelegítve egyben a testet és a lelket is.
Egyszer a leves receptek tesztelésekor a sokadik tartalmasabb leves után férjecske közölte "úgy ennék valami laza zöldséglevest." Ekkor született az alábbi recept, melyet "fogkeménynél" cseppet tovább főzök, így az egyes zöldségek megőrzik saját ízüket, mégsem dominál egyikük sem, ékesen szólva, minden kanálnyi leveske újabb és újabb ízélményt rejt.

Ez a recept a szerényebb változat, a gazdag zöldségleves receptje ITT.

EGYSZERŰ ZÖLDSÉGLEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 db kicsi brokkoli
2-3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db vöröshagyma
1 zöldségleves kocka ( sómentes)
1-2 szál petrezselyem
só (természetes, nem finomított)
bors

1. a zöldségeket megtisztítjuk, a brokkolit apró rózsáira szedjük, a megpucolt brokkoli szárrészt, a répákat karikázzuk, a hagymát és a karalábét kockázzuk fel
2. a hagymát kevés olajon csipet sóval üvegesre pároljuk, majd rátesszük s zöldségeket (először a répát, karalábét, majd a brokkolit) és felöntjük annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje
3. leveskockával, sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel ízesítjük, majd fedő alatt főzzük (kicsit tovább, mint fogkeményre)

Praktikák:
- illik hozzá a tárkony is és lehet bele tenni tejfölt
- a zöldségeket lehet ízlés szerint változtatni, cserélni, bővíteni (pl. zeller, karfiol, káposzta, stb.)

Itt is mi szorgoskodunk: