Tavaszi tekercs
Írta Memi
vasárnap, október 24, 2010
2 hozzászólás
Jellemzően két típusú tavaszi tekercset ismerünk itthon, a forró olajban, vagy sütőben sültet és a nyers változatot.
Sokáig kizárólag a sült verziót ismertük, kedveltük, aztán néhány évvel ezelőtt itthon is megjelent egy világszinten népszerű, keleti étkeket kínáló, kiszállítós étellánc, ahol azonnal meg kellett kóstolnunk e csemegét.
Izgatottam nyitogattuk a jellegzetes dobozokat és csalódottan láttuk, hogy nem érkezett meg a tekercs..., vagy mégis? Volt az egyikben egy átlátszóan fehér, kissé ragacsos valami, s bár tényleg tekercs formája volt, ismeretlennek tűnt.
Megkóstoltuk és azóta ez a verzió az abszolút favorit. Sajnos az említett kiszállító azóta kivonult az országból, de cserébe megtanultam elkészíteni :-)
Sokáig kizárólag a sült verziót ismertük, kedveltük, aztán néhány évvel ezelőtt itthon is megjelent egy világszinten népszerű, keleti étkeket kínáló, kiszállítós étellánc, ahol azonnal meg kellett kóstolnunk e csemegét.
Izgatottam nyitogattuk a jellegzetes dobozokat és csalódottan láttuk, hogy nem érkezett meg a tekercs..., vagy mégis? Volt az egyikben egy átlátszóan fehér, kissé ragacsos valami, s bár tényleg tekercs formája volt, ismeretlennek tűnt.
Megkóstoltuk és azóta ez a verzió az abszolút favorit. Sajnos az említett kiszállító azóta kivonult az országból, de cserébe megtanultam elkészíteni :-)
TAVASZI TEKERCS 4 személyre

8 db rizslap
1/2 kígyóuborka
1 db kápia paprika (lehet kaliforniai is)
1 db sárgarépa
8 db surimi (rákhús imitáció) -lehet rákfarok is, de enélkül is finom
8 db bazsalikom levél
10 dkg üvegtészta
tavaszi tekercs szósz -ennek hiányában 1 evőkanál juharszirup 1 kicsi morzsolt chilivel összekeverve

1. forró vízbe beáztatjuk az üvegtésztát
2. a surimi mindkét oldalát pár másodpercig sütjük serpenyőben (halvány aranyszínűre)
3. a zöldségeket megtisztítjuk és vékony, kb. 10 cm-es csíkokra vágjuk
4. ha a tészta rugalmassá és áttetszővé vált, leszűrjük
5. egy rizslap mindkét oldalát víz alá tartunk, lecsöpögtetjük és egy tálra fektetjük (amíg megtöltjük, teljesen képlékennyé válik)
2. a surimi mindkét oldalát pár másodpercig sütjük serpenyőben (halvány aranyszínűre)
3. a zöldségeket megtisztítjuk és vékony, kb. 10 cm-es csíkokra vágjuk
4. ha a tészta rugalmassá és áttetszővé vált, leszűrjük
5. egy rizslap mindkét oldalát víz alá tartunk, lecsöpögtetjük és egy tálra fektetjük (amíg megtöltjük, teljesen képlékennyé válik)
6. a kör közepére halmozunk egy maréknyi (a mennyiség nyolcada) tésztát
7. a tésztára 1 evőkanálnyi szószt öntünk, majd a répa, paprika, uborka nyolcadát elhelyezzük a tésztán
7. a tésztára 1 evőkanálnyi szószt öntünk, majd a répa, paprika, uborka nyolcadát elhelyezzük a tésztán


8. a halom közepére teszünk egy surimit és egy bazsalikom levelet
9. a tészta két oldalát szorosan egymásra hajtjuk, majd az alsó részét fel, a felső részét le hajtva tasakot képzünk
9. a tészta két oldalát szorosan egymásra hajtjuk, majd az alsó részét fel, a felső részét le hajtva tasakot képzünk



Praktikák:
- szójaszósszal és tavaszi tekercs szósszal tálaljuk
- surimi helyett lehet rákhússal is készíteni
Napi útmutató: "Tudd, hogy sosem vagy egyedül!" Doreen Virtue
Nagyon szeretem, egyszer én is elkészítettem, igaz nem rizslapba csavartam, azóta itt is lehet kapni. Nagyon jól néz ki! Gratulálok az oldalhoz, J.
VálaszTörlésKöszönjük Jutka, aranyos vagy :-)
Törlés