Pizza

Írta: HeF a tesztelŐ hétfő, október 18, 2010
...a menetrend szerinti pasi vonal kér ismételten szót. Nem sokkal korábban, a bruschetta receptnél megígértem, hogy bemutatom milyen pizzával csavargattam szöszke Memim buksiját még a kapcsolatunk zsenge hajnalán - úgy tizenpár évvel ezelőtt. A dolog szenzációja, hogy egyedül a tésztával kell "megküzdeni", de az is csak annyi energiánkba kerül, mint mondjuk a nyaraláskor leszambázni a vízpartig és belökni egy jéghideg Mojitot! Egyetlen dologgal izzadtam vért a tészta kapcsán, ez a mértékek pontos kimérése volt - mivel én általában érzésből és szemmértékre főzök, de úgy furcsán nézne ki a recept, hogy közepes mennyiségű liszthez keverj egy kis vizet - nem?! Tehát csak a kedves olvasó kedvéért erőt vettem magamon és a konyhai mérlegen :-)

A pizzában az a legtutibb, hogy elegánsan leplezhetjük vele az esetleges hűtőszekrény takarítást is (amit találok rádobom). A feltétek végtelen kombinációjával zsonglőrködhetünk, valahol még csokis mascarponés megoldást is láttam. Hát... igaz, hogy a Balatonon a német turisták is kierőszakolták a lekváros lángost, de erre azért nem lennék a legbüszkébb konyhaművészeti vonalon.

Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés. Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz és tapintásra olyan, mint a nők puha bőre (vagy a baba posija - ízlés és tapasztalat szerint választható). Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem.

Ha mindenki felkapta a legkényelmesebb otthoni játszós ruháját és feltekerte a hangerőt, essünk is neki! Rendhagyó módon teljesen külön írom le a tészta és a képen látható feltét receptjét ezzel is bátorítva mindenkit arra, hogy kísérletezzen bátran a tésztára rakandó finomságokkal.

PIZZA 4 személyre (zárójelben az egészségesebb hozzávalók)

500 g liszt (a képen 200 g teljes kiőrlésű tönköly, 200 g graham és 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
15 g só (természetes, nem finomított)
2 dl víz
1 dl víz
10 g cukor (nád)
7 g instant élesztő

PARADICSOMSZÓSZ (a 4 személyes pizzára)

2,5 dl paradicsom szósz vagy két db 70g-os sűrített paradicsom konzerv (100%)
két gerezd apróra vágott vagy reszelt fokhagyma (bio)
morzsolt oregano és bazsalikom (ha van friss, az a legjobb)
csipet só (természetes, nem finomított)
lehelet cukor (nád, vagy sztívia)
tört bors
0,1 dl víz, de ez csak a sűrített paradicsomos változatnál

Bátrabbak a paradicsomszószt friss paradicsomból is készíthetik

FELTÉT
100 g sonka apróra vágva
200 g mozzarella (két zacskó)
1 fej lila hagyma
50 g karikára szelt olívabogyó

1. Az 1 dl tejet langyosra melegítem, elkeverem benne a 10 g cukrot és beleöntöm a 7 g instant élesztőt - a poharat meleg helyre félre teszem, hogy az élesztő beinduljon.
2. Az 500 g szoba hőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntöm (precízek át is szitálhatják a lisztet)
3. A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntöm, elkezdem összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadok 1,5 dl langyos vizet (nem, a teljes mennyiséget!!), majd tovább gyúrom a tésztát. Ennél a pontnál lép életbe a mértékletes korrigálás a liszttel vagy vízzel, hogy a bevezetőben leírt állagú tésztát kapjuk.
4. Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük.

5. Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.)
6. Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oreganot, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borst, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, húzzuk le a tűzhelyről.

7. Gyújtsuk be a sütőt 190-200 fokra (5-6-os fokozat)
8. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3-5mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát.
9. A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizzasütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajat kenhetünk alá - de ne ússzon benne a tészta.
10. A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregano mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
11. Tegyük be a műremeket az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul

Praktikák:
- a túl forró tejben elhalnak az élesztő gombák - nem fog felfutni. Ujjpróba, ha égeti a tej, pár csepp hideggel korrigáljunk.
- ha nedves rongyot teszünk a kelesztéskor a tésztára, nem szárad ki a felülete
- ha a sűrített paradicsomhoz sok vizet adtunk, ne essünk kétségbe, lassú tűzön főzzük el a víztartalmát, ettől besűrűsödik
- a megkelt pizzatészta remekül eltartható a hűtőszekrényben
- unatkozó kreatívok a kinyújtott pizza széleire tehetnek kis sajtot, amire a tésztát ráhajtják (sajttal töltött szélű pizzát kapnak)
- ha marad tészta és paradicsomszósz, vagy feltét, készítsük el töltött kiflinek