Csokoládétorta gesztenyekrémmel

Írta: Memi hétfő, október 25, 2010
Mit tesz az ember lánya, ha elfelejti a kedvese névnapját?
Lelkiismeret-furdalás közepette iszonyatosan szégyenli magát az a minimum és gyorsan megpróbál egy kis meglepetést kitalálni.
Mentségül szóljon, hogy a szűk családunkban mindhárom férfiú (életem párja, édesapám és apósom is) ugyanazon keresztnevet kapta ebben a földi létben és mindhárman másik időpontban ünneplik nevük napját...
Nos íme a meglepetés, amely álcából egy családi ebédre készült:

CSOKOLÁDÉTORTA GESZTENYEKRÉMMEL
8 szelet (egészségesebb összetevők)

20 dkg csokoládé, ebből 5 dkg a tortába, 15 dkg a mázba (70% körüli)
16 dkg vaj, ebből 10 dkg a tortába, 2 dkg a krémbe, 4 dkg a mázba
10dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
7,5 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
2 evőkanál kakaó (karob por)
25 dkg gesztenyepüré (80% gesztenye, 20% nádcukor)
2 evőkanál rum
1 teáskanál szódabikarbóna

1. ha fagyasztott a gesztenyepüré, vegyük ki a fagyasztóból
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőben 4-es fokozat), vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát
3. válasszuk szét a tojásokat, és a fehérjéket keverjük habosra
4. 10 dkg olvadt vajat, a tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük
5. a lisztet, kakaót és szódabikarbónát a keverékhez adjuk, majd 5 dkg étcsokoládét is belereszelünk és alaposan összekeverjük
6. a tojáshabot a keverékhez adjuk
7. a lisztezett formába öntjük a masszát és a 2. pontban írt hőfokon 20-25 perc alatt megsütjük a tésztát
8. a gesztenyepüréhez keverünk 2 dkg olvadt vajat és a rumot
9. ha a torta megsült rácson kihűtjük a formából kivéve, majd a tetejét és az oldalát bevonjuk a a gesztenyekrémmel, majd hűtőbe tesszük
10. a maradék 15 dkg csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a maradék 4 dkg vajat, picit megvárjuk amíg kihűl, de még folyós és a hideg torta közepére öntjük, majd egy széles pengéjű késsel eloszlatjuk egyenletesen a peremek felé a csokimázat, a túlfolyó mázból pedig bevonjuk az oldalát

Praktikák:
- a rum helyett lehet likőr, illetve el lehet hagyni, ha gyermekeknek készül a torta
- a csokoládés torta alap kiválóan alkalmazható Sacher tortához is
- ha a gesztenyéből dekorálni is szeretnénk, vegyünk ki belőle néhány kanállal, mielőtt a tortát bevonjuk a krémmel
- képen látható torta 18 cm átmérőjű tortaformában készült

Itt is mi szorgoskodunk: