Brokkoli krémleves

Írta: Memi szerda, október 20, 2010
A brokkoli vitaminokkal és ásványi anyagokkal telített, kitűnő folsav forrás (kismamáknak kiemelten ajánlott), ráadásul magas rosttartalmú.
Fogyasztható a rózsája mellett a szár nagy része is, készíthetünk belőle salátát, egytálétel és levest főzve, vagy akár nyersen.

BROKKOLI KRÉMLEVES
4 személyre (egészségesebb összetevők)

50 dkg brokkoli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors

1. a brokkoli rózsáit levágjuk, a szárrészt megpucoljuk, mindent megmosunk, majd a nagyobb rózsákat és a megpucolt szárrészt feldaraboljuk 1 cm-es darabokra
2. felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk
3. beletesszük a brokkolit és felöntjük annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje
4. ízesítjük
5. fedő alatt "fogkeményre" főzzük a brokkolit
6. kézi mixerrel összeturmixoljuk

Praktikák:
- ne főzzük túl puhára a brokkolit a vitamintartalom megőrzése érdekében
- tálalható pirított kenyér kockákkal
- lehet a levesbe tenni felkarikázott sárga- és fehérrépát (brokkoli előtt tegyük bele)
- ha túl sűrű, víz hozzáadásával higítsuk a levest