Zabkása
Írta: Memi
kedd, október 12, 2010
Minden kásák közül is a legkedvencebb a zabkása. A szerelem a legnagyobb kínok között született, amikor hatodik hete nem ettem szilárd táplálékot a négyoldali bölcsességfog műtétem miatt. A család barátjának (aki egyébként az alternatív szakácsművészet mestere) panaszkodtam, hogy ha már pépeset kell enni, legalább tejbegrízt ehetnék (a tej és az apró dara miatt tiltólistás volt a gyógyulás alatt). Ekkor tanácsolta, hogy készítsem zabtejből és zabkorpából, a megszokott ízesítéssel a tejbegrízt, azóta kizárólag így eszem.
Mint minden rosszban, ebben a történetben is számtalan jó volt, ma már főként ezen élményekre emlékszem.
ZABKÁSA 2 személyre (egészségesebb összetevők)
0,5 l víz (gabonatej)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibGCrv6hZLliGijQR2JEPi9zrqVl6UnuXbL4AxPfSCI1F7dfAMLICDbo1XrxXQ3ZHHNJEp53PJBuRUz4dmdiEfNZtBX3ko-2TWHX5DG9rcN5KXuKVRc0y_5l5MDmhkuJGjMCRQ-BjKWrSs/s300/Zabkasa_thumb.jpg)
5 púpozott evőkanál zabkorpa
2 evőkanál cukor (nyers nád)
csipet fahéj
1. a vizet (gabonatejet) kis lángon tűzre tesszük
2. beletesszük a cukrot, a fahéjat és ráhintjük a zabkorpát
3. kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik
Praktikák:
- tálalhatjuk kakaóval, vagy az egészségesebb változatával: karobporral
- a kása sűrűségét ízlés szerint változtathatjuk, több zabkorpával sűrűbb, kevés víz hozzáadásával hígabb állagú lesz
- ha nagyon sűrű kását készítünk, formában kihűtve házi lekvárral tálalható, puding jellegű desszertként
- a képen látható kása zabtejjel és karobporral készült
2. beletesszük a cukrot, a fahéjat és ráhintjük a zabkorpát
3. kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik
Praktikák:
- tálalhatjuk kakaóval, vagy az egészségesebb változatával: karobporral
- a kása sűrűségét ízlés szerint változtathatjuk, több zabkorpával sűrűbb, kevés víz hozzáadásával hígabb állagú lesz
- ha nagyon sűrű kását készítünk, formában kihűtve házi lekvárral tálalható, puding jellegű desszertként
- a képen látható kása zabtejjel és karobporral készült
Címkék: egészséges, egészséges étel, kása, reggeli, vacsora, vega, vegán, vegetáriánus, zab, zabkása, zabkorpa