Szupergyors fánk
Írta Memi
szerda, október 06, 2010
2 hozzászólás
A fánkról sokáig azt gondoltam, hogy a konyhaművészet olyan ágazata, amelybe csak néhány kiválasztott, mint ősanyáink pillanthattak bele. Aztán kamasz koromban az első meglepetés sütéseim, szárnypróbálgatásaim egyike a csöröge fánk lett, ma pedig már bátran és sikerrel belevágok egy-egy adag szalagos fánk elkészítésébe is.
Egyetlen bökkenő azért akad, ezt a mannát többször kívánom meg, mint amennyi alkalommal nekiállok elkészíteni, keleszteni. Eddig! A napokban megérkezett a felmentő sereg egy kedves fórumozó-társ személyében, aki olvasva vágyakozásomat, megosztotta velem az egyperces fánk alapreceptjét.
A receptet picit "reformosítottam" és máris kész az a fánk, amelynél tovább tart felmelegíteni az olajat a sütéshez, mint a fánk előállítása, ráadásul egészségesen is elkészíthető. Örök hála :-)
Egyetlen bökkenő azért akad, ezt a mannát többször kívánom meg, mint amennyi alkalommal nekiállok elkészíteni, keleszteni. Eddig! A napokban megérkezett a felmentő sereg egy kedves fórumozó-társ személyében, aki olvasva vágyakozásomat, megosztotta velem az egyperces fánk alapreceptjét.
A receptet picit "reformosítottam" és máris kész az a fánk, amelynél tovább tart felmelegíteni az olajat a sütéshez, mint a fánk előállítása, ráadásul egészségesen is elkészíthető. Örök hála :-)
SZUPERGYORS FÁNK 28-30 db (egészségesebb összetevők)
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)

3 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1,2 dkg (1 tasak) sütőpor (foszfátmentes)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
250 ml joghurt
csipet só (természetes, nem finomított)
olaj a sütéshez
1. 2 ujjnyi olajat magas falú lábosban, kis lángon tűzre teszünk
2. a lisztet, cukrot, sütőport és a sót összekeverjük
3. a lisztes keverékbe beleöntjük a joghurtot
4. a keverékhez adjuk a tojást és alaposan összekeverjük (sű
rű nokedli tészta állagú legyen)
5. egy csipet tésztával ellenőrizzük az olajat, ha forró, akkor kanállal beleszaggatjuk a tésztát
6. néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy darabot kettétörve ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e)
Praktikák:
- minden fánk szaggatása előtt -óvatosan- mártsuk a forró olajba a kanalat, így a tészta nem ragad rá
- joghurt helyett lehet tejföl, vagy kefir
- házi lekvárokkal tálaljuk
- a képen látható fánkok teljes kiőrlésű tönköly lisztből készültek
Napi útmutató: "Vess pozitív szavakat a jövődbe!" Doreen Virtue
2. a lisztet, cukrot, sütőport és a sót összekeverjük
3. a lisztes keverékbe beleöntjük a joghurtot
4. a keverékhez adjuk a tojást és alaposan összekeverjük (sű

5. egy csipet tésztával ellenőrizzük az olajat, ha forró, akkor kanállal beleszaggatjuk a tésztát
6. néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy darabot kettétörve ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e)
Praktikák:
- minden fánk szaggatása előtt -óvatosan- mártsuk a forró olajba a kanalat, így a tészta nem ragad rá
- joghurt helyett lehet tejföl, vagy kefir
- házi lekvárokkal tálaljuk
- a képen látható fánkok teljes kiőrlésű tönköly lisztből készültek
Napi útmutató: "Vess pozitív szavakat a jövődbe!" Doreen Virtue
Szia!
VálaszTörlésCsak tegnap találtam rá a blogodra, de máris nagyon tetszik! Egy kérdésem lenne: rendszeresen használok sztíviát, de leginkább a napi egy gabonakávémba kerül belőle. Van itthon csepp és tabletta formában is. Egyszer fordult még eddig elő, hogy került sütibe is. Igazából az adagolással vagyok bajban: 1 csepp (vagy teáskanál vagy 1 tabletta) sztívia kb hány dkg nádcukor édességével egyezik meg?
Köszi előre is!
Csilla
Szia, köszönöm, örülök neki.
VálaszTörlésA sztívia általában az alábbi arányban helyettesíti a nád kockacukrot: 2 csepp, vagy 1 tabletta, illetve tapasztalatom szerint 1 nád kockacukor kb. 1 evőkanál nádcukor édessége, ami 12-15 g. Azt javaslom, hogy könnyen elkészíthető ételben, vagy italban próbáld ki, mert mindenkinek más a kedvelt ízvilág (pl. limonádéba cseppenként adagolva kóstolgasd). Illetve, ha kevered más ízesítővel (pl. méz, juharszirup), akkor a jellegzetes ízét is enyhítheted.
Remélem segítettem, Üdv. Memi