Szupergyors fánk

Írta: Memi szerda, október 06, 2010
A fánkról sokáig azt gondoltam, hogy a konyhaművészet olyan ágazata, amelybe csak néhány kiválasztott, mint ősanyáink pillanthattak bele. Aztán kamasz koromban az első meglepetés sütéseim, szárnypróbálgatásaim egyike a csöröge fánk lett, ma pedig már bátran és sikerrel belevágok egy-egy adag szalagos fánk elkészítésébe is.

Egyetlen bökkenő azért akad, ezt a mannát többször kívánom meg, mint amennyi alkalommal nekiállok elkészíteni, keleszteni. Eddig! A napokban megérkezett a felmentő sereg egy kedves fórumozó-társ személyében, aki olvasva vágyakozásomat, megosztotta velem az egyperces fánk alapreceptjét.

A receptet picit "reformosítottam" és máris kész az a fánk, amelynél tovább tart felmelegíteni az olajat a sütéshez, mint a fánk előállítása, ráadásul egészségesen is elkészíthető. Örök hála :-)


SZUPERGYORS FÁNK
28-30 db (egészségesebb összetevők)

20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
3 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1,2 dkg (1 tasak) sütőpor (foszfátmentes)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
250 ml joghurt
csipet só (természetes, nem finomított)
olaj a sütéshez

1. 2 ujjnyi olajat magas falú lábosban, kis lángon tűzre teszünk
2. a lisztet, cukrot, sütőport és a sót összekeverjük
3. a lisztes keverékbe beleöntjük a joghurtot
4. a keverékhez adjuk a tojást és alaposan összekeverjük (sűrű nokedli tészta állagú legyen)
5. egy csipet tésztával ellenőrizzük az olajat, ha forró, akkor kanállal beleszaggatjuk a tésztát
6. néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy darabot kettétörve ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e)

Praktikák:
- minden fánk szaggatása előtt -óvatosan- mártsuk a forró olajba a kanalat, így a tészta nem ragad rá
- joghurt helyett lehet tejföl, vagy kefir
- házi lekvárokkal tálaljuk
- a képen látható fánkok teljes kiőrlésű tönköly lisztből készültek

Itt is mi szorgoskodunk: