Gyömbéres almás pite
Írta: Memi
szombat, október 09, 2010
Nemrég egy céges születésnapi rendezvényre voltunk hivatalosak, ahol kezembe került egy az egészségesebb életmóddal foglalkozó kiadvány. Beleolvasva kellemes meglepetés ért, nemcsak testünk, hanem lelkünk táplálásával is foglalkozott.
Az élelmiszerek közül egyik fő téma az alma volt és ennek keretében néhány receptet is megosztottak az olvasókkal. Azon gondolkodtam, miért irtóznak oly sokan a reform, vagy egészséges étel hallatán, amikor sok esetben ízletesebben, vagy hagyományos ízzel el lehet készíteni az ételeket, ráadásul jellemzően még meg sem kóstolták eképp.
A recept, amelyen megakadt a szemem az almás pite volt, igaz picit átalakítottam...
Az élelmiszerek közül egyik fő téma az alma volt és ennek keretében néhány receptet is megosztottak az olvasókkal. Azon gondolkodtam, miért irtóznak oly sokan a reform, vagy egészséges étel hallatán, amikor sok esetben ízletesebben, vagy hagyományos ízzel el lehet készíteni az ételeket, ráadásul jellemzően még meg sem kóstolták eképp.
A recept, amelyen megakadt a szemem az almás pite volt, igaz picit átalakítottam...
GYÖMBÉRES ALMÁS PITE 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1 kg alma
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
15 dkg cukor, ebből 7 dkg a töltelékbe, 8 dkg a tésztába (nád, nyírfa, vagy sztívia)
15 dkg vaj
0,6 dkg sütőpor (foszfátmentes)
2 tojás, ebből 1 db a tésztába, 1 db a kenéshez (bio, vagy szabadtartású)
csipet só (természetes, nem finomított)
2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1/2 citrom
1. héjától, magházától megtisztítjuk az almát és lereszeljük
2. a reszelt almát kinyomkodjuk, majd a 1/2 citrom levével, cukorral, fahéjjal, gyömbérrel és csipet sóval alacsony lángon főzzük, amíg picit megpuhul az alma (amíg meggyúrjuk a tésztát)
3. begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és kivajazunk egy hőálló tálat
4. a lisztet, cukrot, sütőport, csipet sót összekeverjük a tojással és az olvadt vajjal
5. a tésztát két közel azonos részre osztjuk (a fedő réteg picit kisebb) és mindkettőt kinyújtjuk
6. a kicsit nagyobb darabbal kibéleljük a hőálló tálat (pereme is legyen)
7. a tölteléket egyenletesen elosztjuk az alsó tészta rétegen
8. lefedjük a felső réteggel, óvatosan összenyomjuk a két tésztaréteg találkozásánál és megkenjük egy felvert tojással a tetejét (ha nem formázunk a felső rétegbe mintát, akkor szurkáljuk meg villával)
9. a 3. pontban írt hőfokon 20 percig aranybarnára sütjük (tűpróba!)
Praktikák:
- gyömbér nélkül is finom
- óvatosan formázzuk a felső réteget kivágott mintákkal, mert könnyebben törik a tészta
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült
2. a reszelt almát kinyomkodjuk, majd a 1/2 citrom levével, cukorral, fahéjjal, gyömbérrel és csipet sóval alacsony lángon főzzük, amíg picit megpuhul az alma (amíg meggyúrjuk a tésztát)
3. begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és kivajazunk egy hőálló tálat
4. a lisztet, cukrot, sütőport, csipet sót összekeverjük a tojással és az olvadt vajjal
5. a tésztát két közel azonos részre osztjuk (a fedő réteg picit kisebb) és mindkettőt kinyújtjuk
6. a kicsit nagyobb darabbal kibéleljük a hőálló tálat (pereme is legyen)
7. a tölteléket egyenletesen elosztjuk az alsó tészta rétegen
8. lefedjük a felső réteggel, óvatosan összenyomjuk a két tésztaréteg találkozásánál és megkenjük egy felvert tojással a tetejét (ha nem formázunk a felső rétegbe mintát, akkor szurkáljuk meg villával)
9. a 3. pontban írt hőfokon 20 percig aranybarnára sütjük (tűpróba!)
Praktikák:
- gyömbér nélkül is finom
- óvatosan formázzuk a felső réteget kivágott mintákkal, mert könnyebben törik a tészta
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült
Itt is mi szorgoskodunk: