Titokzatos spagetti spenóttal

Írta: Memi péntek, október 01, 2010
Anyukák, nagymamák figyelem! Küzdött már a "spenót-szörnnyel"?
A felnőttek zöme gyermekkori emlékek, vagy hallomás alapján irtózik a spenóttól, így hogyan várhatnánk el, hogy a gyermekek kedvence legyen, na jó, legalább megegyék.
Pedig a spenót több tápanyagot tartalmaz, mint sok más zöldség, magas ásványi anyag, vitamin és nyomelem tartalmú, jól emészthető, kiváló vas és folsav forrás, ráadásul lúgosító hatású.
Bár az étel ízében nem jelenik meg, a bennfentes tudni fogja, hogy az ételben elrejtett még egy kiváló élettani hatású zöldséget, a sav-bázis egyensúlyra jótékonyan ható, vérképző, szerteágazó gyógyhatású céklát...

TITOKZATOS SPAGETTI SPENÓTTAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

25 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors
25 dkg spagetti tészta (durum, teljes kiőrlésű)
2 fej cékla

1. a tésztafőző vizet feltesszük főni a 2 fej megpucolt céklával és kevés sóval
2. a forrásban lévő vízbe beletesszük a tésztát és "fogkeményre" főzzük
3. serpenyőben 2-3 evőkanál olajon enyhén megpirítjuk a vékonyra karikázott fokhagymát
4. a fokhagymára tesszük a spenótot és kis lángon fonnyasztjuk pár percig, csipet sóval, tört borssal ízesítjük
5. sajttal megszórva tálaljuk

Praktikák:
- a magasabb vitamintartalom megőrzése érdekében ne pároljuk túl a zöldséget, amikor sötétedik a színe és lágyabb a levél textúrája levehető a tűzről
- tálalható parmezánnal, vagy más kemény sajttal
- húsok mellé is tálalható, vagy mártásokkal
- a kifőtt tészta színét a tészta alapanyaga is befolyásolja

Itt is mi szorgoskodunk: